hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ulaşım protestosu! Öğrenciler serbest

    Ulaşım protestosu Öğrenciler serbest
    expand

    Ankara'da üniversitelerde, eşzamanlı yapılan toplu taşıma ücreti protestolarında 127 öğrenci gözaltına alındı. 28 Hacettepe Üniversitesi öğrencisi ile 98 ODTÜ öğrencisi savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Yaşı 18'den küçük olan 1 üniversite öğrencisinin dosyası ise ayrıldı.

    Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 28 Hacettepe Üniversitesi öğrencisi, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

    Polisin adliyeye getirdiği öğrenciler, sağlık kontrollerinin ardından "2911 Sayılı Yasaya muhalefet", "ulaşım araçlarının hareketini engellemek" ve "suç işlemeye tahrik" suçları kapsamında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısına ifade verdi. Savcı, ifadesini aldığı 28 öğrencinin tümünü serbest bıraktı.

    Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlükleri ekiplerince Ankara Adalet Sarayı'na getirilen ODTÜ öğrencilerinden 97'si, sağlık kontrollerinin ardından, Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarınca sorgulandı.

    Yaşı 18'den küçük olan 1 üniversite öğrencisinin dosyası ise ayrıldı. Bu kişinin ifadesi, Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı tarafından alındı.

    Üniversite öğrencileri, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

    KESK'ten öğrencilere destek

    Bu arada, eylemci öğrencilerin yakınları, arkadaşları ile bazı kitle örgütlerinin temsilcileri destek amacıyla adliye önünde toplandı.

    KESK Genel Başkanı Sami Evren, adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, öğrencilerin parasız ulaşım hakkı için verdiği mücadeleyi desteklediklerini ifade etti. Evren, "devletin ve iktidarın gençlere karşı tutumunu anlayabildiklerini, ancak halka ulaşım hizmeti sunmakla görevli yerel yöneticilerin ve özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in tutumunu anlayamadıklarını" söyledi.

    Gökçek'ten direnen şoföre ödülAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün ODTÜ'deki toplu taşım ücretlerini protesto sırasında eylemcilere direnen otobüs şoförüne ödül olarak 60 yevmiye tutarındaki 2 bin 350 TL verdi. Otobüs şoförlerinden bu tip olaylarda otobüslerini bir karakolun önüne çekmelerini ve kimlik tespiti yaptırmalarını isteyen Gökçek, üniversitelerin içinde bu tip olayların devam etmesi ve araçların zarar görmesi durumunda, bu üniversitelere araç göndermeyeceklerini kaydetti.

    Gökçek, öğrencilerin tahrip ettiği otobüsleri de basına gösterdi.
    Öğrencilerin eylemi


    ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinin kampüslerinde dün akşam şehir içi ulaşım ücretlerini protesto eden ve kendilerini "Öğrenci Kollektifi" üyesi olarak tanıtan öğrenciler, 2 ayrı yerde kart basmadan otobüse bindi.

    Öğrencilerin bu şekilde yolculuk yapmak istemesi üzerine bu durum çevredekiler tarafından 155'e bildirildi.

    Hacettepe Beytepe Kampusu'ne rektörün izniyle giren polisler, burada otobüsü işgal eden 28 kişiyi gözaltına aldı. Bu olaydan 2 saat sonra aynı gruba mensup 99 öğrenci, ODTÜ yerleşkesindeki 2 otobüse aynı şekilde binerek eylem yaptı.

    Gelen ihbarlar üzerine ODTÜ'ye sevk edilen çevik kuvvet polisi, "rektörün izni olmadığı" gerekçesiyle yerleşkeye alınmadı. Bunun üzerine yerleşkenin Çukurambar çıkışında önlem alan polisler, iki otobüsü durdurdu.

    Otobüslerin kapasını kapatarak inmemek için direnen 99 öğrenci, ikazlara uymamaları üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

    İlerleyen saatlerde benzer şekilde ODTÜ'deki otobüslerin önlerinin kesilmesi ve durakta bekleyenlerin bazı kişilerce otobüslere binmelerinin engellenmesi üzerine, tekrar ODTÜ yönetimiyle irtibata geçen polisin içeri girmesine izin verilmemesi nedeniyle eylem, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

    Otobüs şoförleri kaçtı

    Gruplar tarafından engellenen otobüslerin şoförleri ise otobüslerini kilitleyerek olay yerinden kaçtı.

    Otobüslerin, eylemi gerçekleştiren ve kimlikleri tespit edilemeyen kişilerce camlarının kırılarak tahrip edildiği kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow