hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kürtçe kurs isteği tartışma yarattı

    Kürtçe kurs isteği tartışma yarattı
    expand

    Aydın Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından düzenlenen 'Üniversite ve Üniversite Gençliği' konulu toplantıda bir öğrencinin Kürtçe kurs açılmasını istemesi, tartışma yarattı.

    ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu'nda düzenlenen toplantıda, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Aydın Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker tarafından protokol konuşmaları yapıldı.

    Protokol konuşmalarının ardından Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, öğrencilerin sorularını yanıtlamaya başladı.

    Aydın Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencisi Aydın Işık, söz alarak üniversitede diğer yabancı dillerde kursların olduğunu belirterek, Kürtçe kurs açılması talebinde bulundu.

    Bunun üzerine ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, böyle bir dilekle ilk defa karşılaştığını, yasal düzenlemelerin buna elverdiğini, talep olması durumunda böyle bir kurs açabileceklerini söyledi.

    Rektör Boylu, öğrencinin konuyla ilgili dilekçe yazarak, Rektörlüğe başvurması gerektiği kaydetti.

    Söz alan Aydın Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Bölümü öğrencisi Nadile Dönmez ise ülkede Kürtçe konuşmak ve Kürtçe dilini öğrenmenin insanları birbirinden ayıracağını öne sürerek, "Ben bu konuda fikrimi açıkça söylüyorum. Karşıyım. Daha önceden bu vatan için birlik ve beraberlik içerisinde mücadele edilmiştir. Bu şekilde olması durumunda, ayrışmaya gidileceğinden buna karşıyım" dedi.

    Dönmez'e, toplantıya katılan diğer öğrenciler alkışlarla destek verdiler.

    Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da alkışların ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'de ana dilde konuşmada herhangi bir yasal engelin olmadığını ifade ederek, "Rektörümüzün de söylediği gibi, yasal çerçevede üniversitemize bu yönde bir başvuru olmadı. Eğer talep olmazsa, hiçbir faaliyet gelişemez. Bu yüzden talep edilmeyen gelişme göstermez. Sanırım arkadaşımız Kürtçe öğrenmek istiyor. Ben konuşmasından onu anladım. O bir dilekçe ile üniversiteye başvurusunu yapsın. Üniversitemiz bunu değerlendirecektir. Burada bu konuyu tartışmanın bir yararı olmayacaktır. Kürtçeyi yabancı dil olarak görmek yanlıştır" dedi.

    Vali Coş, halktan talep gelmesi durumunda ise Halk Eğitim Merkezi'nde de Kürtçe kursların açılabileceğini kaydetti.

    Vali Coş'un konuşmasının ardından tartışma sona erdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow