hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin'de Barış Yurdu Konferansı

    Mardinde Barış Yurdu Konferansı
    expand

    Küresel Yenilik ve Rehberlik Merkezi (GCRG) ile Canopus Danışmanlık tarafından organize edilen "Barış Yurdu Mardin Konferansı" ile ilgili sonuç bildirgesi yayımlandı.

    The Global Centre for Renewal and Guidance (GCRG) ile Canopus Danışmanlık tarafından 27-28 Mart'ta Mardin'deki Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen konferans sona erdi.

    Konferanstan sonra sonuç bildirgesini, Raportör Prof. Dr. Ahmet Senduni, Arapça olarak okudu.

    Basın mensuplarına Türkçe olarak dağıtılan bildirgede, terör eylemlerinin dini gerekçelere dayandırılmasını reddetmek ve kınamak için İslam dünyasından dünya çapında tanınmış bir grup alimin, ilahiyatçının ve akademisyenin bir araya geldiği tarihi bir zirve düzenlendiği belirtildi.

    Özellikle de 14. yüzyıl alimi İbn Teymiyye tarafından çıkarılan ünlü Mardin fetvasının incelenmesi için bir araya gelindiği bildirilen sonuç bildirgesinde, şöyle denildi:

    "Ünlü Mardin fetvası, El Kaide gibi sayısız şiddet yanlısı aşırıcı grup tarafından, İslam adına işlenen cinayetleri ve terörizmi haklı çıkarmak için kullanılmıştır. Bu yetkin grup tarafından hazırlanan bildiri aşağıdaki nedenlerden dolayı önem taşımaktadır: Suudi Arabistan, Türkiye, Yemen, Hindistan, Senegal, Kuveyt, Bosna, İran, Fas, Moritanya ve Endonezya'nın da dahil olduğu ülkelerden ve geniş bir yelpazedeki İslami düşünce okullarından gelen alim ve ilahiyatçının tecrübe ve uzlaşısına dayanmaktadır. Terörist grupların eylemlerinin cihad değil, keyfi cinayetler olduğunu öne sürmektedir."

    Bildirgede Mardin Fetvasının yanlış yorumlandığı, terörizm veya şiddeti haklı çıkarmak için hiçbir şekilde kullanılamayacağı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: "'Bütün Müslümanlara, İslamiyetin getirdiği en yüksek hukuki ve etik standartlara uygun yaşamaları çağrısında bulunmaktadır. İslamiyetin ayrım gözetmeksizin adam öldürme ve cinayeti kati biçimde yasakladığı açıktır.

    Teröristlerin, yanlış eylemleriyle İslamiyet adına kendi inançlarını yok ettikleri, İslamiyetin ve Müslümanların itibarını dünya nezdinde sarstıkları açıktır. Konferansın sözcülerinden birinin söylediğine göre; 'Bu tarihi ve önemli zirve bize şunu göstermiştir; 'İbn Teymiyye ve özellikle de Mardin Fetvası, terörizme gerekçe olarak kullanılamaz.

    Bu zirve, İbn Teymiyye'nin böyle bir tutum sergilemeyeceğini ve de ana akım İslami yaklaşımlarının buna izin veremeyeceğini ortaya koymuştur. Bu zirve, İslamiyet içinde farklı kanaatlerden gelen ilahiyatçı ve alimleri bir araya getirerek şu görüşte birleşmesini sağlamıştır. İslamiyet terörizmi ve ayrım gözetmeksizin cinayet işlenmesini kınamaktadır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow