hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Balyoz"da 21 kişi için tutuklama kararı

    Balyozda 21 kişi için tutuklama kararı
    expand

    Balyoz soruşturmasında kapmasında 1 Nisan'da tahliye edilen 11'i muazzaf 8'i emekli 19 asker ile geçtiğimiz günlerde nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılan 2 asker hakkında tekrar yakalama kararı çıkarıldı.

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Oktay Kuban perşembe günü aldığı kararla emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Emekli Korgeneral Engin Alan, Tümamiral Ali Semih Çetin, Albay Ümit Özcan, emekli Albay Suat Aytın, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Albay Kubilay Aktaş, emekli Albay Bülent Tunçay, Albay Mustafa Önsel, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım, Albay Recep Yıldız, Yarbay Ali Rıza Sözen, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, emekli Tümgeneral Bekir Memiş, Tümgeneral İhsan Balabanlı’yı tahliye etmişti.

    Cuma günü ise soruşturma savcıları bu tahliyelere itiraz etmişti.

    Bu itirazı değerlendiren 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 19 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarttı.

    12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, soruşturma kapsamında savcılar  tarafından geçtiğimiz hafta ifadeleri alındıktan sonra üye hakim Kuban tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay’ın serbest bırakılmalarına itiraz kararını da değerlendirdi.

    Heyet bu iki isim hakkında da yakalama kararı çıkarttı.

    Soruşturma savcıları,  tutuklandıktan sonra itiraz üzerine 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından serbest bırakılan emekli Tümamiral Özer Karabulut’un tahliyesine de bir üst mahkeme olarak 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

    Bunu da karara bağlayan mahkeme heyeti savcıların itirazını reddetti.

    Mahkemenin gerekçesi...

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, "Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında tahliye edilen 11'i muvazzaf, 8'i emekli asker toplam 19 şüpheli hakkında yakalama emri çıkarılmasına ilişkin olarak, "Kesinleşen tutuklama kararlarından sonra tutuklama şartlarında şüpheliler lehine yeni olgu ve değişiklikler bulunmaması" ve "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve devam etmesi"ni gerekçe gösterdi.

    Mahkeme heyeti verdiği, "yakalama emri" karar tutanağında, 1 Nisan'da 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Oktay Kuban tarafından 19 şüpheli hakkında verilen tahliye kararlarının, "Mevcut somut olgularla çelişen ve soyut gerekçeye dayalı kararlar olduğunu" öne sürüldü.

    Mahkeme tarafından avukatlara dağıtılan yakalama emri kararında, "Balyoz Planı" iddiaları ile ilgili soruşturma kapsamında 8 emekli asker ile 11 muvazzaf subayın serbest bırakılmasına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2 Nisan tarihinde itirazda bulunulduğu hatırlatıldı.

    Kararda, Cumhuriyet savcısının itirazı sürecinde bir kısım şüpheli avukatlarınca talepler içeren dilekçelerin de heyete sunulduğu ve söz konusu taleplerin reddedildiği belirtildi.

    "Tahliye kararlarında takdir hakkı keyfi kullanılamaz"

    Mahkeme heyeti kararında, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 100 ve devamı maddeleri gereğince, "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde" sanık veya şüpheli hakkında hakim tarafından tutuklama kararı verilebileceğini belirterek, tutuklama kararının, şartlarının varlığı halinde hakim kararı ile uygulanan bir tedbir olduğunu vurguladı.

    Tahliye kararının, tutuklama nedenlerinin ortadan kalkması ya da şüpheli lehine şartları değiştiren yeni olguların ortaya çıkması durumunda hakim tarafından tutuklama tedbirine son verme amaçlı bir karar olduğuna dikkati çeken heyet kararında, "Hakimin yasa ile çerçevesi çizilmiş, takdir hakkının kullanılması şeklinde ortaya çıkan tutuklama ve tahliye kararlarında bu takdir hakkı sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanılamaz" ifadelerine yer verildi.

    İlk tutuklama ve ardından itiraz üzerine 3 kişilik hakimler heyeti tarafından denetlenerek kesinleşen tutuklama kararlarından sonra CMK'nın 104/1. maddesi gereğince soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında tahliye talebinde bulunmanın mümkün olduğu belirten kararda, verilecek tahliye kararının hukuka, usule ve tutuklama tedbirinin ruhuna uygun olması için "tutuklama nedenlerinde şüpheliler lehine yeni olguların ortaya çıkması gerektiği" dile getirildi.

    "Heyet kararı hakim kararından üstündür"

    Heyet kararında, tahliye için yeni olguların ortaya çıkmaması durumunda, ilk tutuklama kararından sonra mahkeme heyetince kesinleştirilen kararın, bir gün sonra başka bir nöbetçi hakimlik kararıyla ortadan kaldırılması anlamına geleceği vurgulanarak, bu durumda hakimlik kararlarının, 3 kişiden oluşan ve denetim mercisi olan heyet kararlarına üstünlüğü anlamına geleceği, bu durumun da yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmeyeceği görüşü savunuldu.

    Heyetin üstünlüğünün kabul edilmemesinin, takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması anlamına geleceğine dikkat çekilen kararda, bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı ve takdir hakkının keyfiliği olarak algılanabileceğini ifade edildi.

    19 kişi tahliye edilmişti

    Balyoz soruşturması kapsamında 1 Nisan'da emekli Orgeneral Çetin Doğan, Tümamiral Semih Çetin ve emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tahliye edilmişti.

    Tahliye edilen çetin Doğan ise bir gün sonra bel fıtığı teşhisiyle GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne yatırılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow