hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rainbow Warrior ziyaretçilerini bekliyor

    Rainbow Warrior ziyaretçilerini bekliyor
    expand

    Nükleer tehdite karşı kampanyalar yürüten Greenpeace'in sancak gemisi "Rainbow Warrior" İstanbul'a geldi. Gemi yarın 12.00'den 18.00'e kadar ziyaret edilebilecek.

    Greenpeace Genel Direktörü Uygar Özesmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rainbow Warrior"un, İtalya açıklarındaki bir gaz platformuyla ilgili eylemler yaptıktan sonra İstanbul'a geldiğini bildirdi.

    "Rainbow Warrior"un nükleer enerji ve silahlanmanın önüne geçen önemli kampanyalar yürüttüğünü anlatan Özesmi, geminin bugün İstanbul'da Greenpeace'nin destekçileriyle kucaklaştığını, onlara nükleer enerjinin tehditlerini anlatmaya devam ettiğini söyledi.

    "Rainbow Warrior"un 1400 mil sürecek "Nükleersiz Türkiye" adlı tura çıkacağını belirten Özesmi, bu tur kapsamında İstanbul'dan sonraki ilk durağın Gerze olacağını, özellikle orada yapılmakta olunan termik santrale karşı halkla bir araya geleceğini ifade etti.

    Çernobil'in 24'üncü yıl dönümünde geminin Sinop'ta olacağını ve Nükleer Karşıtı Hareket ile Çernobil'in yıl dönümünün anılacağını anlatan Özesmi, şunları kaydetti:

    "Rainbow Warrior, Sinop'tan sonra İzmir'e gidecek. İzmir ve Antalya'da enerji ihtiyacımızı nasıl karşılayabileceğimize ilişkin işin güzel yanını gösterecek. Yani yenilenebilir enerji, güneş ve rüzgara dayalı olarak gerekli olan enerji ihtiyacımızı nasıl karşılayabileceğimizi gösterme şansına sahip olacak. Buradan yoluna devam ederek, Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santrale karşı oradaki halkla bir araya gelecek."

    "Rainbow Warrior'un Türkiye'ye gelmesindeki ana amaç, Greenpeace'nin yerel hareketlere destek vermesi ve onların sesini duyurması" diye konuşan Özesmi, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Yarın yapacağımız basın duyurusu çok önemli. Geminin güvertesinde hem Sinop'tan hem de Akkuyu'dan temsilciler olacak. Greenpeace'nin uzmanlarından biri Rusya'dan gelerek, Rusya'nın kötü tecrübelerini anlatacak. Özellikle de nükleer santral düşüncesinin dahi bir bölgede yerel ekonomiyi nasıl çökerttiğinin de bilimsel raporlarını sunacağız. Bu şekilde nükleer enerjinin büyük bir sorun olduğunu, özellikle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin önünü tıkadığını ortaya koymuş olacağız."

    Gemiyi bugün Beşiktaş İskelesi'nde halkın ziyaretine açtıklarını belirten Özesmi, "En büyük sorumluluğumuz çocuklara karşı. Çocuklar, Greenpeace gemisini ziyaret ederek, bizden nasıl bir gelecek beklediklerini ifade ediyorlar" dedi.

    Özesmi, geminin yarın 12.00-18.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık olacağını, daha sonra Sinop'a doğru yelken açacaklarını kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow