hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yılı

    Çanakkale Kara Savaşlarının 95. yılı
    expand

    Yıllarca birlikte yaşadığımız Ermenilerin 1915 tehcirini, "Türkler tarafından soykırıma uğradık" diye anlatıp dünyanın dört bir yanında gösteri yaptığı dakikalarda Çanakkale'de ise pek tanımadığımız Anzaklar, 1915'te düşman olarak savaştıkları Türklerin gösterdiği nezakete "Evlatlarımız sizlerin de evlatları oldular" diye teşekkür ediyordu...

    Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Abidesi'nde uluslararası tören düzenlendi. Katılan ülkelerin temsilcileri, tüm dünyaya dostluk mesajları verdiler. Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce'ın "Evlatlarımız sizlerin de evlatları oldular, teşekkürler" demesi duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

    Törende konuşan Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, ''Biz Türkler 'Bir milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe savaş bir cinayettir' diyen Atatürk'ün emanetçileri olarak insanlığı yakından ilgilendiren bu sorunun bilincindeyiz'' dedi.

    Vali Atalık, Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Abidesi'nde düzenlenen uluslararası törende, bu topraklarda yaşanan Çanakkale Muharebeleri'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna giden sürece başlangıç kabul edildiğini anımsattı.

    Atalık, Birinci Dünya Savaşı sonrasında maddi ve manevi varlığı hukuken sonlandırılan 600 yıllık büyük bir devletin, Osmanlı Devleti'nin küllerinden yeni bir devletin doğması sürecinin başkomutanı ve sonrasında bu devleti şekillendiren fikirlerin baş mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün buradaki muharebe alanlarında, Çanakkale Muharebelerinin neredeyse tamamında görev yaptığını ifade etti.

    İkinci Kolordu Komutanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, Mehmetçik Abidesi'ne Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Kanada, Almanya, Hindistan, İrlanda, Pakistan ve İngiltere adına çelenkler konulduktan sonra, saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı.

    Ülkelerin milli marşlarının çalındığı ve bayraklarının göndere çekildiği törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay, 95. yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebelerin, bu muharebeleri yaşayanlar üzerinde silinmesi mümkün olmayan izler bıraktığını söyledi.



    Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce (yukarıda) ise konuşmasında, ''Çoktan sona ermiş olan savaşla ilgili ortak deneyimlerimiz bizleri hala bugün burada tutmakta, bizlere ilham vermeye devam etmekte, dostluğumuzun, anlayışımızın ve işbirliğimizin temeli olmaktadır'' dedi.

    Çanakkale Kara Savaşları'nın 95'inci yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Abidesi'nde düzenlenen uluslararası törende konuşan Bryce, tören süresince Gelibolu'da Avustralya'yı temsil etmenin kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, savaşın üzerinden 95 yıl geçmesine rağmen hala savaştaki fedakarlık, acı ve dostluğun hatırlandığını söyledi.

    Bu topraklarda şiddetli çatışmalar olduğunu ancak bu savaştan insanlık için önemli bir umut doğduğunu ifade eden Bryce, savaşan tarafların hem muharebelerin içinde hem de ateşkes sonrasında sonsuza kadar birbirlerine saygı duyduklarını ve dost olduklarını kaydetti.

    Bu topraklarda çok sayıda Avustralyalı genç askerin hayatını yitirdiğini, birçok bağımsız devlet doğduğunu, zorlu dönemlerin geride bırakıldığını belirten Bryce, ''Kahramanlarımız sizinkilerle birlikte huzur içinde yatıyor, teşekkürler. Annelerimiz artık ağlamıyor, teşekkürler. Evlatlarımız sizlerin de evlatları oldular, teşekkürler'' diye konuştu.



    Yeni Zelanda Başbakanı John Key de Gelibolu'nun binlerce kilometre uzakta, dünyanın öbür ucunda küçük ve genç bir ulus olan Yeni Zelanda için bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, Gelibolu'da yalnızca İngiliz, Yeni Zelanda ve Avustralyalı askerlerin bulunmadığını, bu savaşta Galliler, İskoçlar, İrlandalılar, Fransızlar, Cezayirliler, Faslılar, Senegalliler, Gurkalar, Sihler, Filistinliler, Ternövlüler ve Fijililerin de yer aldığını söyledi.

    ''Savaşın dikkat çekici yönlerinden biri de 1915'te ortak bir amaç için bir araya gelen değişik kültürler, diller, dinler ve ideallerin sayısıdır'' ifadelerini kullanan Key, bugün dünyanın değişik yerlerindeki ülkelerden farklı ulusların mensuplarının Gelibolu'da toplanarak bu büyük uluslararası trajediyi andıklarını belirterek, şunları söyledi:

    ''Farklı dilleri konuşsak da Gelibolu'da meydana gelen büyük insanlık trajedisinin ortak kederini paylaşıyoruz. Savaş sona erdiğinde 44 binin üzerinde müttefik askeri ölmüştü. 8 bin 500'den fazla Avustralyalı ve 2 bin 721 Yeni Zelandalı ki bunlar adaya ayak basanların çeyreği demektir. Gelibolu, savaş boyunca karşılıklı saygı gösteren ve sonrasında güçlü dostluklar kuran düşmanların hikayesi olarak da önemlidir. Ayrıca, eski düşmanların ve şimdi eski dost olanların hikayesidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün ünlü sözleri Türk insanının nezaketini özetlemektedir; 'Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarını dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içinde ve rahat uyuyacaklardır. Onlar artık bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır.'"



    Törenden notlar

    Mehmetçik Abidesi'ndeki tören, katılan ülkelerin çelenklerinin anıta konulması ve milli marşların çalınmasıyla başladı.

    Konuşmaların ardından, önce karma bando, ardından mehteran bölüğü konser verdi. Daha sonra tören geçişi yapıldı.

    Tören geçişinde onur kıtası, dost birlikler askeri birlikleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve İzci grubu üyeleri yer aldı.

    Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait gemiler ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopterleriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçakları boğazdan geçiş yaptı. Konukların bu geçişi izleyebilmesi için Mehmetçik Abidesi'nin alt kısmında platform oluşturuldu.


    TÜRK YILDIZLARI VE ORDUNUN MUHTEŞEM GÖSTERİSİ İÇİN TIKLAYIN...


    Türk Yıldızları ekibinin gösterisinin ardından katılımcı ülkelerin temsilcileri şehitlik defterini imzaladı.

    Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in de aralarında bulunduğu konuk ülke temsilcileri, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık'la birlikte ziyaret ettikleri şehitliklere karanfil bıraktı.

    Şehitlik ziyaretinin ardından tören sona erdi.

    Törene, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Judith Collins de katıldı.



    Yarın sabaha karşı şafak ayini

    Anzak Çıkarması'nın 95'inci yıldönümü nedeniyle 25 Nisan günü sabaha karşı saat 05.30'da Anzak Koyu'nda şafak ayini yapılacak.

    Aynı saatlerde kara savaşlarında tüm askerleri şehit olan 57. Alay için yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşe askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow