hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ''Yasin-C'' gemisinin mürettebatı İstanbul'a geldi

    Yasin-C gemisinin mürettebatı İstanbula geldi
    expand

    Kenya'nın Mombasa Limanı'nın 270 deniz mili açıklarında 7 Nisan tarihinde deniz haydutları tarafından kaçırılan Türk bayraklı''Yasin-C'' isimli geminin 9 mürettebatı İstanbul'a geldi.

    THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen 9 denizci burada aileleri, yakınları tarafından karşılandı.

    Yasin-C gemisinin 3. Kaptanı Cevdet Bilen, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Mariupol Limanı'ndan yükledikleri dökme buğdayı Kenya'nın Mombasa Limanı'na götürürken limanın 270 deniz mili açıklarında deniz haydutları
    tarafından kaçırıldıklarını ifade etti.

    Bilen, ''Korsanlar gemiye çıktıklarında daha önceden hazırlanan bir bölmeye sığındık. 17 saat süresince kendi yaptığımız bu yerde mahsur kaldık. 17 saat yardım bekledik, yardım gelmeyince teslim olmak için dışarı çıktık. Dışarı çıktığımızda korsanlar gitmişti. O an çok mutlu olduk. Korsanlar saklandığımız yerde bizi bulamadın çekip gittiler. Geminin köprü üstüne çıktığımızda kaptan katı yanıyordu. Ona müdahale ederek, söndürdük. Kısıtlı imkanlarla Mombasa Limanı'na vardık. Şirketimizi arayarak yardım istedik'' dedi.

    Gemide bulunan 25 kişinin de Türklerden oluştuğunu ifade eden Bilen, toplam 9 mürettebat ile Türkiye'ye döndüklerini, diğer grubun ise daha sonra geleceğini ifade ederek, geminin oldukça zarar gördüğünü ve Mombasa Limanı'nda demirli olduğunu söyledi.

    Cevdet Bilen, saklandıkları oda ile ilgili bir soru üzerine, saklandıkları ''panik odası''nın önceden düşünülmüş bir yer olduğunu belirterek, ''Kaptanımız ve yardımcısı, böyle bir ihtimali düşünerek daha önce bu odayı hazırlamışlar. Kalın bir sacdan bir kapı yapmışlar. Bu kapı gizli, dışarıdan görülmüyor, iç taraftan kitleniyor. Korsanlar her yeri aradılar ama bizim orada saklandığımızı bulamadılar. Olay benim vardiyamda yaşandı. Korsanları gördüğümde durumu kaptana haber verdim. Korsanlar gemiye çıkmadan önce art arda 2-3 mil uzaktan gemiye roket atmaya başladı. Makineli tüfeklerle de gemiyi taradılar. Kaptan gemiyi durdurdu. Kaptanın direktifiyle daha önce yaptığımız eğitimler doğrultusunda personeli o odaya topladı. Daha sonra sakladığımız yerde 17 saat kurtarılmayı bekledik. Kurtarılmayınca dışarı çıktık'' diye konuştu.

    Olay sırasında hep ailelerini düşündüklerini anlatan Bilen, ''Türkiye'ye döndüğümüz ve ailelerimize kavuştuğumuz için çok mutluyuz. Bu olay denizcilik yaşamımızda kötü bir tecrübe oldu. Allah kimseye böyle bir şey vermesin'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow