hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz Aslanı 2010 tatbikatı

    Deniz Aslanı 2010 tatbikatı
    expand

    Deniz Aslanı 2010 Arama Kurtarma Tatbikatı, Ege Denizi açıklarındaki Midilli, Sakız adaları ile Karaburun Yarımadası arasında kalan sahada icra edildi.

    Arama kurtarma faaliyetleri konusunda en kapsamlı tatbikat olan Deniz Aslanı 2010 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın fiili safhası 1 firkateyn, 2 korvet, 3 sahil güvenlik botu, 1 arama kurtarma uçağı ve toplam 5 helikopterin katılımıyla gerçekleştirildi.

    Tatbikatın ilk safhasında temsili olarak, seyir halinde bulunan bir ticaret gemisinin yardım çağrısının alınması üzerine Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi arama ve kurtarma için görevlendirildi.

    Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım istenmesi üzerine Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 firkateyn, 1 arama kurtarma uçağı ve 2 arama kurtarma helikopteri arama çalışmaları başlattı.

    Arama kurtarma uçağının kazazedelerin bulunduğu noktayı tespit edip bölgeye işaret fişeği bırakmasının ardından bölgeye ulaşan askeri helikopter, 2 yaralıyı can salından alarak ilk müdahaleyi helikopterde gerçekleştirdi.

    Yaralılar daha sonra helikopterle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırdı. Can salında bulunan diğer 3 yaralı ise Fatih Firkateyni personeli tarafından kurtarılarak gemi içerisindeki revirde tedavi altına alındı.

    Tatbikatın ikinci safhası

    Tatbikatın ikinci safhasında ise Ege Denizi Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde bir deniz uçağının tehlike sinyalinin alınması üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü olayı Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine bildirerek, arama kurtarma talebinde bulundu.

    Bunun üzerine harekete geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma unsurları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 adet arama kurtarma uçağı ile arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Düşen uçağın belirlenen mevkisine 3 sahil güvenlik botu ve iki arama kurtarma helikopterinin sevk edilmesinin ardından, tespit edilen can salının bulunduğu bölge duman kandili ile markalandı.

    Durumu ağır bir kazazede sahil güvenlik helikopteri tarafından, diğer aralı da başka bir helikopter tarafından can salından kurtarıldı. Kurtarılan iki kazazede helikopterler ve kara ambulansları ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine intikal ettirildi. Can salıda bulunan diğer 3 kazazede ise Fatih Firkateyni tarafından kurtarıldı. Kurtarılan kazazedelerin denizde 4 arkadaşlarının daha olduğunu bildirmesi üzerine yapılan aramalarda kazazedeler de bulunarak kurtarıldı.

    Fatih Firkateyni'nin kurtardığı 3 kazazede daha sonra Tele Sağlık Merkezi Deniz Ambulansı'na teslim edildi. Deniz ambulansının Üçkuyular Feribot İskelesinde 112 Acil Servis ambulanslarına transfer ettiği yaralılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

    Tatbikat, yarın yapılacak tatbikat sonu kritiği ile sona erecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow