hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üç Fidan Anıtı'na saldırı

    Üç Fidan Anıtına saldırı
    expand

    Bursa'da merkez Nilüfer Belediyesi'nin 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın anısına yaptırdığı ve bugün açılması planlanan "Üç Fidan" anıtının kesici aletli ve boyalı saldırıya uğradığı bildirildi.

    Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Üç Fidan" anıtının bulunduğu Nilüfer Gençlik Parkı'nda yaptığı açıklamada, heykeltıraş Eşber Karayalçın tarafından "barış sembolü çevresine yerleştirilmiş üç insan figürü" şeklinde tasarlanarak yapılan anıta saldırıda bulunulduğunu söyledi.

    Görgü tanıklarının anlattıklarına göre 20-25 yaşlarında 3-4 kişinin soyut heykellere, kesici alet ve boyalarla zarar verdiğini aktaran Bozbey, olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

    Bozbey, boyaların temizlendiğini, kesici aletlerle oluşan hasarın ilerleyen günlerde onarılacağını belirterek, şöyle konuştu:

    "Ülkenin birliğe, bütünlüğe ihtiyaç duyduğu ortamda, o dönemde emperyalizme karşı mücadele eden, ülkenin tam bağımsızlığı konusunda ödün vermeden idama giden bu insanların anısına dikilen anıtlara yapılan saldırıyı kınıyorum. Biz o insanların mücadelelerini şimdi daha iyi anlıyoruz. Çok da doğru buluyoruz. Bu gençler tam bağımsızlık uğruna bedel ödediler. Bunlar, o dönemin bağımsızlık liderleriydi. Yarın yapılacak açılış için en sağdan en sola, bu ülkede kendini demokrat hisseden, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet'e,barışa sahip çıkan, barış özlemiyle geleceğe bakan, emperyalizme karşı duruşlarınet olan, ülkenin tam bağımsızlığına inançları olan insanları buraya bekliyorum."

    Türkiye'nin o yıllarda yaşadıklarını, verilen mücadeleleri bugünkügençlere anlatmak istediklerini vurgulayan Bozbey, şöyle devam etti:

    "Ülkenin tam bağımsızlığı konusunda tam mücadele etmişler. Atatürk ilkeve devrimlerinin yılmaz savunucularıydı. Emperyalizme karşı mücadele yürütenlerin önderleriydi. Atatürk'ün 1933 yılında söylediği 'Bursa Nutku' da hemen yanındaki parkta bulunuyor. Atatürk'ün tarif ettiği gençler bu gençlerdi. Bu yüzden nutukile gençleri burada buluşturduk."

    Bozbey, parkın, konuşlandırılacak kameralarla sürekli takip edileceğini, "Üç Fidan" anıtına zarar verilmesini önleyeceklerini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow