hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'den hükümete erken seçim çağrısı

    BDPden hükümete erken seçim çağrısı
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,Hükümetin, partisinden intikam almaya çalıştığını ileri sürerek , "AKP eğer bizden intikam almak istiyorsa bunun yeri sandıktır. Yapılabilecek en erkenseçime hazırız" dedi.

    Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Zonguldak'ta maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan işçilerin en kısa sürede kurtarılmasını umut ettiklerini söyledi. Son zamanlarda maden ocaklarında yaşananların katliam boyutuna ulaştığını ifade eden Demirtaş, hükümetin maden sektörü gibi riskli bir alanda yeterli denetim yapmadığını bildirdi.

    Ağrı'da meydana gelen sele de değinen Demirtaş, doğal afetlerin ardından zararların giderilmesi için devletin son derece hızlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini, ancak Türkiye'de bu tür felaketlerin ardından bir de yardım felaketi yaşandığını öne sürdü.

    Selahattin Demirtaş, düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan partililerinin sayısının her geçen gün arttığını, bu kişilere,
    suçlarının ne olduğunun bile halen söylenmediğini ifade etti. Bu durumun hükümetin sorumluluğu altında olduğunu anlatan Demirtaş, "Bir partiden, bir siyasi anlayıştan, bu kadar vicdansızca intikam alınmaya çalışıldığı başka bir ülkede görülmemiştir. AKP eğer bizden intikam almak istiyorsa bunun yeri andıktır. Yapılabilecek en erken seçime de hazırız" dedi.

    Geçen hafta Diyarbakır'ın Lice ilçesine gittiklerini anımsatan Demirtaş, amaçlarının, bütün Türkiye'ye, çatışmaların, ölümlerin durdurulabileceğini anlatmak olduğunu ifade etti.

    Mesajlarının hükümet tarafından da alınmasını temenni ettiklerini kaydeden Demirtaş, "Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan isterse, yapacağı bir tek açıklamayla şu gün, şu saatlerde bu çatışmaları sonsuza kadar durdurabilir. Çıkıp mikrofonların karşısına, siyasi sorumluluğu üstlenmesi gerekir. 'Kürt sorunu dediğimiz sorunun, silahla çatışmayla çözülemeyeceğini ilan ediyorum. Biz bu sorunu diyalogla çözeceğiz' demesi bile bu savaşı bitirebilir. Başbakan bunu söylesin, BDP olarak biz, bu cümlenin gereğinin yerine gelmesi için, Başbakan'ın göze aldığı risklerin 100 katını göze almaya hazırız" diye konuştu.

    "Şiddete dayalı politikamız olamaz"

    Partilerinin bütün politikalarının barıştan yana olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Demirtaş, parti adına yapılan açıklamaların da bu yönde ele alınmasında fayda olduğunu söyledi.

    Demirtaş, partisinin milletvekillerine,  "Değerli milletvekili arkadaşlarımın, özellikle yaptığı açıklamalarda, bu konuya, bu hassasiyete dikkat etmelerini özellikle rica ediyorum. Partimizin şiddete dayalı politikası olamaz. Olsa olsa Barış ve Demokrasi Partisi, bu ülkede gerçekten de barışın ve demokrasinin gelişmesi için çaba sarf eder. Bütün politikaları, uygulamaları buna yönelik olur. Hele hele Türkiye'de toplumsal
    barışın tehlikeye gireceği bir politika, partimizin politikası olamaz. Bu konuda her bir arkadaşımız -ben inanıyorum ki- gerekli hassasiyeti gösteriyor, göstermeye devam edecek. Değerli arkadaşlarım, yanlış anlaşılmalara mahal verecek açıklamalardan özellikle böylesi dönemlerde kaçınmalıdırlar" dedi.

    ''Statüko çizgisinde değiliz"

    TBMM'de Anaya değişiklik teklifi üzerindeki çalışmaları anımsatan Demirtaş, bu çalışmalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, BDP'nin tavrını anlayamadığını, BDP'yi, CHP ve MHP ile "ruh üçüzü" olmakla, statükoyu savunmakla, Ergenekon çizgisiyle suçlayabildiğini söyledi.

    "BDP'nin muhalefetini, statüko çizgisinde göstermek kimsenin haddi değildir" diyen Demirtaş, aslında AK Parti'nin statüko anlayışı içinde olduğunu ve bunu bazı politikalarıyla gösterdiğini öne sürdü.

    Son dönemde değişik üniversitelerde gerginliklerin yaşandığını belirten Demirtaş, bunun bilinçli provokasyon olduğunu söyledi ve üniversite öğrencilerine dikkatli olma çağrısında bulundu. Demirtaş, "Üniversite öğrencilerinin üzerinde yapılmak istenen provokatif girişimler ve halkları birbirine düşürme çabalarını, bilinçli üniversite öğrencileri boşa çıkaracaktır" dedi.

    Öte yandan, Dicle Üniversitesinde önemli oranda kadrolaşma yaşandığını belirten Demirtaş, üniversitenin cemaate teslim edilmek istendiğini söyledi.

    Demirtaş konuşmasının sonunda mevsimlik tarım işçilerin sorunlarına dikkati çekti. Önümüzdeki günlerde, ülkenin batısı ve kuzeyine yönelik mevsimlik tarım işçisi akını başlayacağını belirten Demirtaş, halen römorklarda yolculuk yapan bu kişilerin, sosyal güvenceden de yoksun olduğunu ifade etti.

    Demirtaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının bu konuda tedbirleri, denetimleri sıklaştırmasını istediklerini sözlerine ekledi.

    Kılıçdaroğlu değerlendirmesi

    Grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklamasını şöyle değerlendirdi:

    "Başka adaylar çıkar mı çıkmaz mı bu konuda CHP ne karar verir, onlar CHP'nin iç meselesidir. TBMM anamuhalefet partisinin genel başkanının kimin olacağı önemlidir. Ama umut ediyoruz ve diliyoruz ki, artık CHP'de genel başkan olacak kişiler, kaseti olmayan kişiler olsun."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow