hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan'a Zonguldak'ta protesto

    Başbakana Zonguldakta protesto
    expand

    Zonguldak'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gelik beldesindeki 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında kurulan Türk Kızılayı çadırında ailelerle görüştü. Erdoğan'ın çadırdan ayrılmasının ardından gazeteciler ile madenci yakınları arasında arbede yaşandı. Gazetecilere saldıran gruba müdahale eden polis, havaya bir el ateş etti. Erdoğan'a da bölgede bekleyen bir kişi tarafından tepki gösterildi.

    Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yaşanan grizu patlaması ile ilgili Gelik beldesindeki kuyu alanına gelen Başbakan Erdoğan, Türk Kızılayı tarafından kurulan çadırda, ocakta ulaşılmaya çalışılan madencilerin yakınları ile görüştü.

    Başbakan Erdoğan'ın çadırdan ayrılmasının ardından bir grup madenci yakını, gazetecilere saldırdı.

    Çadır içerisinde büyüyen ve polise yönelik de saldırıların görüldüğü olayda saldırganlar sakinleştirilmeye çalışıldı.

    Çok sayıdaki madenci yakınının olaya karışması üzerine polis ekipleri yetersiz kaldı. Gruba güçlükle müdahale eden ekiplerden bir polis havaya ateş etti.

    Gazetecilerin olay yerinden uzaklaştırılmasından bir süre sonra durum sakinleşti.

    Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 75. yıl Cumhuriyet Kuyusu alanına geldiğinde bölgede bekleyen bir kişi tarafından tepki gösterildi.

    Ocakta ulaşılmaya çalışılan madencilerden birinin yakını olmadığı öğrenilen söz konusu kişi, Başbakanın korumaları tarafından müdahale edilerek gözaltına alındı.

    Protestoda bulunan kişinin Alp Kaan Polatkan olduğu öğrenildi.

    Alp Kaan Polatkan adlı kişinin Ankara'da oturduğu, maden ocağındaki işçilerle herhangi bir bağının olmadığı kaydedildi. Polatkan'ın daha önce de bu tür gösterilerde bulunduğu iddia edildi.

    "Tahriklere gelmeyin"


    Erdoğan, daha sonra maden ocağında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. İşçilerin aileleri ve yakınlarını ziyaret eden Başbakan Erdoğan,işçi aileleri ve yakınlarının sorunlarını dinledi.

    Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, şunları söylendi: "Ama lütfen tahriklere de gelmeyin, bakın az önce bir tanesi kalktı hakaretler yaptı, çok edepsizce küfür de etti. Ve araştırdık ki buranın insanı değil bir başka yerden, Ankara'dan gelin birisi ve Emniyet Teşkilatı bütün tespiti yaptı, çıkardı ve işi gücü bu tür provokatörlük yapmak. Bu tür oyunlara da halkımızın hiç bir yerde gelmeyeceğine inanıyorum. Bunun dışında diğerleri tabi ki buranın insanı olarak içeride abisi kardeşleri kalmış kardeşlerimin hüznü büyüktür. Bunu da kabulleniyoruz fakat buraya gelen başbakanına, bakanına, milletvekiline, burada onların acısını paylaşmak için bulunanlara karşı da herhalde 'en azından buraya geldiler' demek de bu asil milletin şanındandır diye düşünüyorum."

    Erdoğan, az önce aldığı bilgiye göre, şu anda 400 kişilik bir ekibin 2 saatte bir değişerek, 25 kişilik gruplar halinde kurtarma çalışmaları yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti: "Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Şunu özellikle konuşmamın başında vurgulamak isterim. Tabii bu tür olaylarda dedikodu çok olur, burada gerek bakan arkadaşlarımın, gerek genel müdürümün gerekse genel müdür yardımcımın, yani bu işi yönetenlerin bilgileri, sizler için geçerli, doğru bilgi olmalıdır. Aksi takdirde bilgi kirliliğiyle olayları değerlendirmeye kalkarsak, şunu bilelim ki yanlış bir yönlendirme olur. Ve üzüntümüze farklı üzüntüler ilave edebilir. Tabi ki üzüntümüz milletçe büyük."

    Erdoğan, bu bölgenin insanın bu tür olaylara aslında alışık olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "20 yıl gerisine kadar incelediğimde, ta 90'lı yıllardan bugüne kadar Zonguldak bölgesinde bu tür kazaları, grizu facialarını yaşadık. Ben de geldim, bu tür ocaklar nasıl ocaktır diye indim. 2 bin metre derinlikteki kömür madeni ocaklarında çalışan kardeşlerimin nasıl çalıştıklarını gördüm. Onlarla orada iftar yaptım. Bu mesleğin, kaderinde maalesef var. Bu mesleğe giren kardeşlerim de, bu mesleğe girerken içerisinde bu tür şeylerin olacağını bilerek giriyorlar. Bir çoğunun da biliyorsunuz, babası, abisi bu meslekten emekli olmuş. Ama kendisi de yine bu meslekte çalışıyor. Kemalpaşa'da, Dursunbeyli'de, bu tür olayları yakın zamanlarda yine gördük."

    Erdoğan, "Ben bakan arkadaşlarıma 'burada neticeye varana kadar buradan ayrılmayacaksınız' dedim. Milletvekili arkadaşlarım aynı şekilde buradan ayrılmayacaklar" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow