hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Datça'daki köpek balığı değilmiş

    Datçadaki köpek balığı değilmiş
    expand

    Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan Datça'da köpek balığı görüldüğü iddialarıyla ilgili, "Datça'da görülen köpek balığı değil, Akdeniz zarganasıdır" dedi.

    Prof. Dr. Tarkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "Datça kıyılarında köpek balığı görüldüğü" yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, " Datça'da görülen köpek balığı değil Akdeniz zarganasıdır. Bu balık türü, hamsi, caca, sardalye, gümüş balıkları gibi balıkları yemek için kıyılara yaklaşır" dedi.

    Köpek balığı görüldüğü yönünde yapılan haberlerin turistleri ve vatandaşları rahatsız edebileceğini vurgulayan Prof. Dr.Tarkan, Akdeniz zarganası hakkında şu bilgileri verdi: "Vücut uzun ve güçlüdür. 2 dorsal yüzgeçleri vardır; ilk dorsal yüzgeç oldukça yüksek ve yelken gibidir. 2 anal yüzgeç vardır. Kaudal sapın yanlarında ikişer adet karina vardır. Üst çene kılıç şeklinde uzamıştır. Zaman zaman sığ sulara girebilirler. Sığ sularda yüzgeçleri su dışında kaldığı için köpek balığı zannedilebilirler. 12 türü bulunan familyanın denizlerimizde tek türü vardır. Büyüklüğü hususunda net bir referans noktası yok ama, iri bir birey olması muhtemel. Ege ve Akdeniz'de 2 metreye kadar olan boyu rapor edilmiş."

    Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan ise yaptığı yazılı açıklamada, bazı gazete ve internet sitelerinde yer alan haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

    Tokcan, şunları söyledi: "Korku ve dehşet uyandıran başlıklarla sunulan haber, eksik ve yanıltıcı yorumlar içermektedir. Balık, köpek balığı değil, zarganadır. Haberin yarattığı son derece rahatsız edici durum üzerine, Datça Belediyesi olarak görgü tanıkları ve konunun uzmanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Halkı yersiz yere dehşete düşüren ve geçimini turizmden sağlayan bir ilçeyi sıkıntıya sokacak böyle bir haberi bilimsel görüş almadan yayınlamayı doğru bulmuyorum. Haber baştan sona eksik ve yanıltıcı yorumlar içermektedir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow