hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan Obama'yla uranyum takasını konuştu

    Erdoğan Obamayla uranyum takasını konuştu
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın uranyum takası anlaşması konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptı.

    Başbakan Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin bölgesinde asla nükleer silah istemediğini, yayınlanan deklarasyonun karşılıklı güven ortamının geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu ifade ederken, ABD Başkanı Obama ise sorunun diplomasi ve varılan anlaşmalar çerçevesinde çözülmesini umut ettiğini, aksi takdirde BM Güvenlik Konseyinin İran konusunda alacağı kararları uygulamaya
    kararlı olduklarını belirtti.

    Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Hussein Obama ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, görüşmede başta İran'ın nükleer programı olmak üzere Ortadoğu ve uluslararası konuların ele alındığı bildirildi.

    Başbakan Erdoğan, Tahran'da Brezilya, Türkiye ve İran arasında imzalanan anlaşmanın, sorunun diplomasi yoluyla çözülmesi konusunda çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, bunun "diplomasinin bir zaferi olduğunu" ifade etmişti.

    Erdoğan, telefon görüşmesinde şu hususları dile getirdi:

    "Türkiye olarak, hem müttefiklerimizle, hem de bölgemizdeki barış ve istikrar ihtiyacı nedeniyle ulusal menfaatlerimize uygun bir çaba içerisindeyiz. Bölgemizde asla nükleer silah istemiyoruz. Yayınlanan deklarasyon karşılıklı güven ortamının geliştirilmesi açısından önemli bir adımdır. Türkiye bu anlaşmada verilen sözlerin tutulmasını yakından takip edecektir. Türkiye ve ABD temel stratejik, dost ve sizin deyiminizle 'model ortak; olarak birbirine güvenmeli ve destek olmalıdır."

    Obama memnun

    ABD Başkanı Obama ise Başbakan Erdoğan ve Brezilya Cumhurbaşkanı Lula'nın sorunun diplomatik yoldan çözümü için gösterdiği çabaları takdirle karşıladığını belirterek, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na göndereceği mektubu dikkatle takip edeceklerini vurguladı.

    ABD Başkanı Obama, "1,5 yıldır sizinle gerçek dostluk içinde işbirliği yaptık. Şahsınızın hem ülkenizde, hem de uluslararası alanda gösterdiği liderliği memnuniyetle izliyorum. Sizin bu süreci diplomatik yoldan çözme isteğinizi de çok iyi anlıyorum. Bu süreç içinde sizinle ortak çalışmalara devam edeceğiz. Sorunun diplomasi ve varılan anlaşmalar çerçevesinde çözülmesini umut ediyoruz, aksi takdirde BM Güvenlik Konseyinin İran konusunda alacağı kararları uygulamaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

    Beyaz Saray'ın açıklaması

    ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesinde İran'a yaptırımlar konusunda yeni bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı üzerindeki müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

    Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama görüşmede, Türkiye ve Brezilya'nın çabalarının farkında olduklarını, ABD ve uluslararası toplumun, İran'dan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA)'na resmi ve yetkili bir mesaj gönderilmesini beklediğini kaydetti.

    Obama, uluslararası toplumun İran'ın nükleer programı ve bu ülkenin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesi konusundaki kaygılarını vurguladı.

    Yeni bir BMGK kararı üzerindeki müzakerelerin devam edeceğini ifade eden Obama, İran'ın, nükleer programı konusunda BMGK'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile görüşmeyi sürekli olarak reddetmesi ve uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme faaliyetini durdurmamasının "güven inşa etmediğini" söyledi.

    Obama ve Erdoğan ayrıca, Irak'ta devam eden hükümet kurma süreci ve Ortadoğu'da barışın ilerletilmesine duyulan ihtiyacı da ele aldı.

    Başbakanlık da açıklama yaptı

    Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Suriye Devlet Başkanı BeşarEsad, Katar Emiri El Tani ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile telefonla görüştü.

    Erdoğan, liderlere İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Tahran'da imzalanan anlaşma hakkında bilgi verdi. Liderlerle görüşmelerinde Başbakan Erdoğan, telefon diplomasisine ilişkin de bilgi aktardı.

    Kosova'nın uluslararası tanınırlık durumu ve statüsü konusunda da muhataplarıyla görüş alışverişinde bulunan Erdoğan'ın, bugün ve yarın İran'ın nükleer programına ilişkin olarak BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin liderleriyle görüşmelere devam edeceği kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow