hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'de Kılıçdaroğlu dönemi...

    CHPde Kılıçdaroğlu dönemi...
    expand

    CHP 33. Olağan Kurultayı'nda İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı'na seçildi. Kılıçdaroğlu, geçerli bin 189 oyun tamamını alarak CHP'nin 7. Genel Başkanı oldu. Kurultayda, 8 oy da geçersiz sayıldı. Gelişmeleri izleyen eski başkan Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu'nu arayarak kutladı. CHP'de liste gerilimi olduğu ve Gürsel Tekin'in ikinci bir liste çıkardığı belirtiliyor.

    Resmen genel başkan seçilmesinin ardından Kılıçdaroğlu bir teşekkür konuşması yaptı.

    Kemal Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal'in, İnönü'nün, Bülent Ecevit'in, Deniz Baykal'ın koltuğunda oturacağım. Bu koltuğun zorluğunu biliyorum. Bu koltuğa oturanlar halkı için çalıştı, kendisi için değil. Bunu yapacağız. Görevimiz asıl şimdi başlıyor" dedi.

    Mücadeleyi ülkenin her tarafına götüreceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "İyi çalışacağız. Beraber yola çıkmak zorundayız. Size de bir takım görevler düşüyor. İktidar koşusunun asıl aslanları kaplanları sizlersiniz" diye konuştu.

    "Bu koltuğa oturanlar halkı için çalıştı" diyen yeni genel başkan, "Eğer bu mücadeleyi sağlıklı götürürsek, halkla kaynaşırsak, halkının terini kokusunu bedenimizde, ruhumuzda hissedersek çözemeyeceğimiz hiçbir anahtar yoktur. Bana yüklediğiniz bu görevin bilincinde ve sorumluluğunda olarak hepinize teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum" ifadesini kullandı.

    Kılıçdaroğlu sözlerini, "Ben bana yüklediğiniz bu görevin bilincinde ve sorumluluğunda olarak hepinize teşekkür ediyorum, sağolun varolun diyorum" diyerek tamamladı.

    Salondan ayrılırken soruları yanıtladı

    Kılıçdaroğlu, salondan ayrılırken de soruları yanıtladı.

    Zor bir görev üstlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Çalışacağız. Ben değil biz çalışacağız, biz üreteceğiz, biz koşacağız. O koşuda başarılı olacağımıza inanıyorum. En büyük arzum, CHP'yi iktidar yapmaktır. Artık çağdaş normların olduğu, güzelliklerin yaşandığı, barışın olduğu, herkesin karnının doyduğu bir ülkeyi istiyoruz. Bu, yurttaşların ortak talebidir. Bizim de görevimiz bu talebi gerçekleştirmektir" dedi.

    Kılıçdaroğlu, Önder Sav ile birlikte Sav'ın makam aracına binerek, salondan ayrıldı.

    CHP 33. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlık seçimiyle birinci gün çalışmaları tamamlandı.

    Kemal Kılıçdaroğlu'nun özgeçmişi

    Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948'de Tunceli Nazimiye'de doğdu. Ekonomist ve Maliyeci olan Kılıçdaroğlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi.

    Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı, Bağ-Kur Genel Müdürü, SSK Genel Müdürü olarak görev yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini de yürüten Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak ders verdi.

    İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Kılıçdaroğlu'nun, değişik gazete ve dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesinin yanı sıra ayrıca üç kitabı var.

    Ekonomik Trend Dergisi'nce verilen "Yılın Bürokratı" ödülününe de sahip olan Kılıçdaroğlu, evli ve 3 çocuk babası.

    TEBRİK MESAJLARI

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu kutladı. Gül, Kılıçdaroğlu'na tebrik telgrafı gönderdi.

    Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal
    , Genel Başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu kutladı.

    Baykal, Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak,  CHP Genel Başkanlığı'na seçilmesi dolayısıyla kutlayarak, başarılar diledi.

    DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu kutladı.

    Türker, Kılıçdaroğlu'na gönderdiği kutlama mesajında, "CHP'nin Genel Başkanlığına seçilmenizden dolayı sizi kutluyor, Türkiye'de çağdaş solun ilerlemesi mücadelemize katkı vereceğinize olan inancımla başarılar diliyorum" ifadesini kullandı.

    DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, "Türk siyasetinde ve CHP'de Deniz Baykal'ın boşluğunu doldurmanın kolay olmayacağını" ifade etti.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen
    , "Konuşması çok olumluydu. Hitabeti de güçlüydü. Atatürk'ten, İnönü'den, Baykal'dan vefayla bahsetmesi çok memnunluk verici oldu. Ulusal çıkarlardan bahsetmesi, yoksullukla ilgili ve iktidara yönelik mesajları önemliydi."

    CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, ''Vatandaşın beklediği bazı konuları dile getirdi. Dokunulmazlıklar, seçim barajı... Kongrede hiç ters ses çıkmadı. Hep olumluydu. Çatlak ses yoktu. Muazzam coşku vardı.''

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kılıçdaroğlu'na bir kutlama mesajı gönderdi.

    Şahin mesajında, "Türk siyasi hayatında önemli bir yeri olan CHP'nin, yönetiminizde ülkemize ve demokrasimize katkılarda bulunacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle Genel Başkanlık görevinde başarılar diliyor, yeni yönetiminizin partinize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

    Önder Sav süreci CNN TÜRK'e anlattı

    Kılıçdaroğlu'nun seçilmesinde kilit rol oynayan CHP'li Önder Sav, bu süreci CNN TÜRK'TE Mehmet Ali Birand'a değerlendirdi.

    Sav, "Bu tek adaylı ve çekişmesiz bir kurultaydı ama itiraf etmeliyim ki benim yaşadığım kurultaylardan hiçbirisi bu kadar coşkulu ve halkın ilgisini çeken kurultaylar değildi" dedi.

    Sav, "CHP'de belirsizlik var sanılıyordu. Ama sanıyorum Sayın Kılıçdaroğlu'nun pazartesi günü adaylığını açıklamasından sonra birşeyler değişti. Hem örgütler bu mesajı aldı hem gruptaki milletvekilleri bu mesajları aldı ve etap etap Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığıa aday olması belirginleşmiş oldu" diye konuştu.

    Birand'ın "Sizin fikrinizi bu mu değiştirdi? Duygularımla mantığım arasında gittim geldim demiştiniz" demesi üzerine, "Doğru" ieklinde konuştu.

    Önder Sav sözlerini, "Ben kahin değilim ama olayları iyi süzdüğünü sanan bir siyasetçiyim" diye tamamladı.

    Kurultaydan notlar...

    33. Olağan Kurultay'da seçimlere blok listeyle gidildi. Kurultayda bin 250 delege genel başkan ve partinin yetkili kurulları için oy kullandı.

    İkinci gün


    Kurultay'ın ikinci gününde gerçekleştirilecek seçimlerde ise 20 kişilik Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 80 kişiden oluşan Parti Meclisi ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) üye seçilecek.

    CHP'nin 33. Olağan Kurultay'ın da 21 Aralık 2008'de gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultay'da oluşturulan yeni tüzüğün de uygulamaya konulup konulmayacağı karara bağlanacak.

    Bu noktaya nasıl gelindi?

    Bu görevi yürüten Deniz Baykal, görüntülerinin yer aldığı iddia edilen kaset ve daha sonraki süreçte, 10 Mayıs 2010'da CHP Genel Başkanlığından istifa etmiş, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise kurultaya kısa süre kala genel başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow