hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'i yoğun bir gündem bekliyor

    Meclisi yoğun bir gündem bekliyor
    expand

    Meclis, Anayasa maratonundan sonra ara verdiği çalışmalarına bu hafta yoğun bir gündemle devam edecek.

    TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliğinden sonra yaklaşık 18 günlük tatilin ardından denetimle çalışmaya başlayacak.

    Genel kurulda, 25 Mayıs Salı günü, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu 1 saat süreyle milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.

    Daha sonra genel kurulda, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın, Kooperatifler Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren yasa teklifi görüşmelerine başlanacak.

    Teklif, ortak sayısı binden fazla olan kooperatiflerde genel kurul toplantılarının "gizli oy, açık tasnif" esasına göre yapılmasını içeriyor.

    Bu teklifin yasalaşmasının ardından "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı" ele alınacak. AB ile yürütülen müzakereler çerçevesinde yasalaştırılması öngörülen tasarı, temel kanun olarak üç bölümde görüşülecek.

    Tasarıyla, damızlık, yarış ve gösteri amaçlı hayvanların belgelendirilmesi zorunlu tutulacak. Veteriner sağlık ürünlerinin ambalajında, satış fiyatının belirtilmesi zorunlu olacak.

    Bakanlık, satış fiyatlarına belirli koşullarda müdahale edebilecek. Bakanlıkça belirlenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin dolaşımında, bitki pasaportu bulundurulacak. Hayvanların kesimi veya itlafı, hayvanlarda heyecan, acı ve ıstırap oluşturmadan, uygun araçlarla yapılacak, belirli koşullar dışında hayvanlara ötanazi yapılmayacak.

    Gıda veya yem üreten işletmeler, konuyla ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştıracak. Bakanlık, canlı hayvan, hayvansal ürünleriyle bitki, bitkisel ürün ve ahşap ambalaj malzemelerinin ülkeye giriş yapacağı sınır kontrol noktaları kuracak.

    Milletlerarası Para Fonu ile Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankası'na Katılmak İçin Hükümete Yetki Verilmesine Dair Kanuna Ek Milletlerarası Para Fonu Ana Sözleşmesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Belgelerin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının da bu hafta yasalaşması bekleniyor.

    TBMM Genel Kurulu; 25 Mayıs Salı günü 15.00-20.00, 26 Mayıs Çarşamba ve 27 Mayıs Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

    Komisyonlar

    TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

    Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Maden Kanunda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısını yarın görüşecek.

    Plan ve Bütçe Komisyonu, 25 Mayıs Salı günü, Sayıştay Kanunu teklifinin görüşülmeyen maddeleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısını ele alacak.

    Komisyon, 26 Nisan Çarşamba günü yapacağı toplantıda ise 3 ayrı tasarıyı görüşecek. Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı; Ankara'da "Yıldırım Beyazıt", Bursa'da "Bursa Teknik", İstanbul'da "İstanbul Medeniyet", İzmir'de "İzmir Turgut Reis", Konya'da "Konya", Kayseri'de "Kayseri", Erzurum'da "Erzurum" adlarıyla yeni üniversiteler kurulmasını içeriyor.

    Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 30 bin öğretmen kadrosunun ihdas edilmesini, Emniyet Teşkilatı Kanunu ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ise polis meslek eğitimine alınacak erkek ve kadınlar için 27 olan yaş sınırının 28, askerliğini yapmış erkekler için 29 olan yaş sınırının 30 olarak yeniden belirlenmesini, ayrıca 20 bin polis memuru kadrosu ihdas edilmesini öngörüyor.

    KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; TMO ile Et ve Balık Kurumu'nun 2008 yılı hesaplarını 26 Mayıs Çarşamba, TİGEM ve ÇAY-KUR'un hesaplarını ise 27 Mayıs Perşembe günü inceleyecek.

    BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili olarak yeniden kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 25 Mayıs Salı günü yapacağı toplantıda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerini inleyecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow