hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye İsrail Büyükelçisi'ni geri çekiyor

    Türkiye İsrail Büyükelçisini geri çekiyor
    expand

    Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in yardım konvoyuna saldırmasıının hemen ardından çok sert bir açıklama yaptı ve "İsrail bunun sonuçlarına katlanacak. Kabul edilemez bir olay. Kuvvetle kınıyor ve acil izahat bekliyoruz" dedi. Türkiye İsrail Büyükelçisi'ni de geri çekiyor. NATO da büyükelçiler düzeyinde yarın toplanıyor.

    Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in sivillere karşı güç kullanımını en ağır şekilde protesto ederek, uluslararası hukukun ihlali sayılan bu olayın iki ülke ilişkilerinde "telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini" bildirdi.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gazze halkına insani yardım ulaştırmak arzusunu taşıyan ve aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda ülkeden sivillere karşı İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından güç kullanıldığı hatırlatılarak, "Elde edilen ilk bilgilere göre en az iki kişinin hayatını kaybetmiş ve 30'dan fazla kişinin yaralanmış olmasını en ağır şekilde protesto ediyoruz" denildi.

    Açıklamada daha sonra şunlar kaydedildi:

    "İsrail masum sivilleri hedef alarak, insan hayatını ve barışçıl girişimleri hiçe saydığını açık bir biçimde bir kez daha göstermiştir. İsrail'in bu insanlık dışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz. Açık denizlerde gerçekleşmiş, uluslararası hukukun ağır bir ihlalini teşkil eden bu müessif olay ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecektir."

    Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin sürdürdüğü girişimlerin yanı sıra bakanlığa davet edilen İsrail'in Ankara Büyükelçisi nezdinde bu kabul edilemez olayın kuvvetle kınanmakta ve kendisinden acilen izahat talep edilmekte olduğu da bildirilen açıklamada şöyle denildi:

    "Gerekçe ne olursa olsun, yalnızca barışçı faaliyetlerde bulunan sivillere karşı bu tür hareketlerin kabulü mümkün değildir. İsrail'in uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden bu davranışının sonuçlarına katlanması gerekecektir. Hayatını kaybedenlere Tanrıdan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, yaralananlara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz."

    "Korsanlık eylemi"

    Davutoğlu, ABD'ye giderken yakıt ikmali için bulunduğu adada yaptığı açıklamada, İsrail'in bu hareketinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve her türlü temel insani ilkelere aykırı ve bu konuda İsrail'in hem Türk milletinden hem uluslararası toplumdan özür dilemek zorunda olduğunu belirtti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye dönmekte olduğunu, kendisinin de New York'a hareket etmek üzere olduğunu söyleyen Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdıklarını kaydetti.

    Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin bu toplantısına kendisinin de katılacağını söyleyerek, "Elçimizi de bugün itibarıyla geri çekiyoruz" dedi.

    Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere yaptığı saldırıların "insanlık dışı korsanlık eylemi" olduğunu belirterek, uluslararası hukuk açısından bu saldırıların hiçbir meşruiyeti bulunmadığını bildirdi.


    BM Güvenlik Konseyi toplandı

    Davutoğlu'nun çağrısının ardından, BM Güvenlik Konseyi, saat 20.00'de toplandı.

    NATO da, İsrail'in ambargo altındaki Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısından endişe duyduğunu bildirdi.

    NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptığı yazılı açıklamada, "Bu olaydaki can kayıplarından derin endişe duyduğunu" belirtti.

    Rasmussen, "yaşanan olaylarla ilgili yeni gerçeklerin ortaya çıkmasını beklediklerini" ifade etti.

    NATO sözcüsü James Appathurai de yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısından sonra Türkiye'nin talebi üzerine, acil olarak yarın NATO'nun daimi temsilciler düzeyinde özel bir toplantı yapacağını belirtti.

    Arınç: "3 tatbikat iptal edildi"


    İsrail'in müdahalesinin ardından Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında da bir toplantı yapıldı.

    Arınç toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gelişmelerle ilgili gerekli adımları attığını belirtti ve  "İsrail Büyükelçimiz Ankara'ya çağrıldı ve İsrail'le yapılacak üç müşterek tatbikat iptal edildi. Genç milli takımımızın maçları da iptal edildi ve Türkiye'ye dönüyorlar" dedi.

    "İsrail güçlerinin tamamen sivil gemilere yaptığı saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. İsrail barışı, insanlığı ve insani değerleri hiçe saydığını gösterdi" diyen Arınç, "Bu saldırı insanlık tarihine kara leke bir olarak geçecek. İsrail uluslarrası topluma hesap vermekten kaçamayacak. Asla meşru gösterilemez. İnsanlık bu saldırıyı lanetleyecektir" şeklinde konuştu.

    Arınç, "Yaralıların tedavilerinin Türkiye'de yapılması için girişimler yapıldı. İsrail, dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmeli ve işbirliğinden kaçınmamalı. Saldırının cevapsız kalmayacağı kuşkusuzdur. İsrail insanlık dışı ambagoyu kaldırmalı ve yardımın ulaşmasına engel olmamalı" diye konuştu.

    Gemilerin İsrail karasularında olmadığını vurgulayan Arınç, "İsrail'in yaptığı korsanlıkla eşdeğer. Geminin tamamen silahsız olduğunu biliyoruz. Bu bir savaş gemisi değil. Yüklerinin insani yardım olduğunu biliyoruz" dedi.

    Başbakan Vekili Arınç, Türk Büyükelçisi'nin bilgi almak için ciddi çaba içinde olduğunu ancak İsrail'in tavrı nedeniyle nedeniyle gemideki ölü ve yaralı sayısı hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını da belirtti.

    "Başbakan yarın dönüyor"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da gelişmeler hakkında bilgi aldığını söyleyen Arınç, "Başbakanımız yarın öğle saatlerinde burada olacak. Programlarını yarıda kestiler ve geri dönme kararı aldılar" dedi.

    Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 2 süren toplantıya, Başbakan Vekili Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Başbakanlık Merkez Bina'ya gitti.

    Devlet Bakanı Faruz Nafiz Özak da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail askerlerini "korsana" benzettiğini belirterek, "Korsanlar bile bunlardan daha insaflı" dedi.

    TBMM İnsan Hakları Komisyonu toplanıyor

    Bu arada TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı konusunu görüşmek üzere 2 Haziran Çarşamba günü olağanüstü toplanacak.

    Alınan bilgiye göre, komisyon üyeleri, çarşamba günü AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow