hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İP'e üye sanık avukatları duruşmayı terk etti

    İPe üye sanık avukatları duruşmayı terk etti
    expand

    Danıştay ile Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davayla birleştirilen birinci "Ergenekon" davasında, İşçi Partisi'ne üye sanıkların avukatları duruşmayı terk etti. Bu arada, duruşma salonunda slogan atan yaklaşık 100 kişiye gerekli işlemin yapılması için, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verildi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan İşçi Partisi Genel Sekreteri ve Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey, geçen hafta tutuklanan partinin genel başkan yardımcısı Mehmet Cengiz'in de görülmekte olan davaya avukat olarak katıldığını hatırlattı.

    Özbey, avukat olarak bu davaya girdikleri için suçlandıklarını savunarak, hakimlerden mahkemeye sahip çıkmalarını istedi. Özbey, "Burada bir tiyatro vardır. Bu tiyatroda figüran olmayacağız. Bir dakika daha burada kalmayacağız" diyerek Cengiz'in tutuklanmasına ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

    "Bu koşullarda, bu ortam bizi yapacağımız bu davranışa mahkum etmiştir" diyen Özbey, üstündeki avukatlık cübbesini çıkararak salondan ayrıldı. Bu sırada İşçi Partisi'ne üye sanıkların 30 kadar avukatı da üzerlerindeki cübbeleri çıkararak salondan ayrılmaya başladı.

    Duruşmaya izleyici olarak katılan yaklaşık 200 kişi de avukatların ayrılmasına önce alkışlarla daha sonra yumruklarını havaya kaldırıp "Faşizme karşı omuz omuza", "Biz haklıyız, biz kazanacağız", "Yurtseverler çıkacak hesap soracak" şeklinde slogan atarak destek verdi. Yaklaşık 10 dakika boyunca slogan attan gruba, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Nusret Senem ve
    Hikmet Çiçek de yumruklarını havaya kaldırarak destek verdi.

    İzleyicilerden bazılarının sanıkların olduğu bölüme ilerlemek istemesi görevliler tarafından engellendi.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün duruşmaya ara verirken, düzenin yeniden sağlanabilmesi amacıyla duruşma salonundaki görevlilere çeşitli talimatlar verdiği görüldü.

    Cinali: "Örgütün varlığından haberim yok"

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya emekli tuğgeneral Veli Küçük, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık katıldı.

    Tutuksuz yargılanan gazeteci Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu. Bu davayla birleştirilen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki "Vatanseverler" davası dosyasının tutuksuz sanığı olan ancak başka suçtan tutuklu bulunan Ahmet Cinali de duruşmaya katıldı.

    Tutuklu sanıklar Ergün Poyraz ve Erkut Ersoy ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, İşçi Partili sanıklar Doğu Perinçek, Nusret Senem ve HikmetÇiçek için 20 avukat hazır bulundu.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Ahmet Cinali'yi savunmasını yapması için kürsüye çağırdı.

    Ahmet Cinali, savunmasında, 3 yıl önce gözaltına alındığında Ankara'da emniyet, savcılık ve nöbetçi mahkemede verdiği ifade ile Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki ifadelerinin doğru olduğunu söyledi.

    Cinali, savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ile Zekeriya Öz tarafından "Ergenekon" soruşturması kapsamında alınan ifadelerini de kabul ettiğini belirterek, "Örgüte dışarıdan yardım ettiğim ifade ediliyor. Bu örgütün varlığından haberim yok. Böyle bir iddiayı kabul etmiyorm. Telefonlarım dinleniyor zaten. Beraatimi istiyorum" dedi.

    Bu arada, tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün 70 yaşındaki annesi Güngör Öztürk'ün kalp rahatsızlığı nedeniyle geçen çarşamba günü yaşamını yitirdiği belirtildi. Mehmet Zekeriya Öztürk'ün tutuklu olduğu için annesinin cenazesine katılamadığı, böyle bir iznin hükümlülere verildiği bildirildi.

    Erenerol'un avukatı savcılığa çağrıldı

    Bu arada, Birinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül hakkında, "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan soruşturma yürütüldüğü ve şüpheli olarak ifadesinin alınması için savcılığa çağrıldığı öğrenildi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine, Ergül hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 288. Maddesi'nde düzenlenen "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan soruşturma başlatıldı.

    Soruşturma kapsamında, Ergül'ün şüpheli olarak ifadesinin alınması için savcılığa çağrıldığı belirtildi.

    Slogan atanların ifadesi alınıyor

    Yaklaşık 1.5 saat süren aranın ardından yeniden başlatılan duruşmaya, sadece sanık yakınları alındı.

    Duruşma, tutuksuz sanık Ahmet Cinali'nin çapraz sorgusuyla devam ediyor.

    Bu arada, duruşma salonunda slogan atan yaklaşık 100 kişi, binanın bahçesindeki jandarma merkezinde gözlem altında tutuluyor.

    Başkan Köksal Şengün'ün, slogan atan kişilerin tespit edilmesi için kamera kayıtlarının incelenmesi yönünde talimat verdiği öğrenildi. Kamerayla tespit edilecek bu kişiler hakkında "slogan atmak, jandarmaya mukavemet etmek ve mahkemenin düzenini bozmak" suçlarından işlem yapılması amacıyla ifadelerinin alınmasına başlandı.

    Birinci "Ergenekon" davasında, İşçi Partili sanık avukatlarının cübbelerini çıkartarak salonu terk etmelerinin ardından slogan atmaları nedeniyle ifadeleri alınan kişilerle ilgili gerekli işlemin yapılması için, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow