hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail ile askeri anlaşmalar ne olacak?

    İsrail ile askeri anlaşmalar ne olacak
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İsrail ile yapılan askeri anlaşmaların geleceği, İsrail'in tutumuna bağlı" dedi.

    Davutoğlu, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Zirvesi kapsamında Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile yaptığı Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısı sonrasındaki basın toplantısı sırasında soruları yanıtladı.

    "İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak özür dilemeyeceğini bildirmesine" ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin bu meselenin takipçisi olacağını vurgulayarak, bu problemin İsrail ve Türkiye arasında değil, İsrail ile uluslararası toplum, uluslararası hukuk, uluslararası vicdan arasında olduğunu belirtti.

    Davutoğlu, "Uluslararası kamuoyu şimdi büyük bir sınav veriyor. NATO İsrail'i kınadı, BM komisyon kurma kararı aldı. Türkiye tüm uluslararası toplumu harekete geçirdi" dedi.

    "Türkiye bu konuda her sorunun cevabını vermeye hazırdır" diyen Davutoğlu, "İsrail, BM soruşturma komisyonunu kabul etmezse sakladığı bazı şeyler var demektir. Ama bugün kaçarsa yarın yakalanır" diye konuştu.

    Dışişleri Bakanı, "Biz hiçbir ülkenin bizim vatandaşlarımıza bilerek ve kasıtlı zarar vermesine izin vermeyiz. Bunun sonuçlarına herkes katlanmak durumunda kalır. Askeri anlaşmalar vs. konuları, Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılan zirvede de gündeme gelmiştir değişik fikirler. Biz bu konuları değerlendirmeye devam ediyoruz. Biraz da bu konuların bundan sonra nasıl bir seyir alacağı, İsrail'in tutumuna bağlıdır" dedi.

    Davutoğlu, "İsrail, uluslararası hukuk sınırları içine gelirse ilişkiler başka türlü seyreder. Ama farklı bir yol izlerse ilişkilerin normalleşmesi mümkün olmaz. Askeri anlaşmalar İsrail'in tutumuna bağlı" dedi.

    Gönül: "Dışişleri'nin talebi olmadı"


    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, İsrail'le yapılan askeri anlaşmaların iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili olarak "Anlaşmalar Dışişleri Bakanlığının konusudur, askeri anlaşmalar da olsa. Hükümete gelirse görüşürüz. Bize gelince inceleriz. Henüz Dışişleri Bakanlığından
    böyle bir teklif gelmedi" dedi.

    Bakan Gönül, Türkiye ile İsrail arasındaki askeri anlaşmaların sayısının sorusuna "Sayısı bir hayli fazla" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow