hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Valiye yine beyaz eşya için yargı yolu

    Valiye yine beyaz eşya için yargı yolu
    expand

    2009'daki yerel seçimler öncesinde Tunceli'deki beyaz eşya dağıtımı yine gündemde. Olayla ilgili daha önce de yargılanan ve cezası ertelenen dönemin Tunceli Valisi Mustafa Yaman'a bir kez daha yargı yolu göründü. Yaman, dağıttığı eşyaların ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla yargılanacak.

    Tunceli'de 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesi beyaz eşya dağıtarak, 'Seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin YSK kararlarını uygulamakta duyarsızlık göstermekten' Yargıtay tarafından 7 ay 15 gün hapis ile memuriyetten men cezasına çarptırılan ve halen Giresun Valisi olarak görev yapan eski Tunceli Valisi Mustafa Yaman'a bir kez daha yargı yolu göründü.

    Danıştay, 5 milyon TL değerindeki beyaz eşya ihalesinde, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Vali Yaman'ın yargılanması yönünde karar verdi.

    Dönemin Tunceli Valisi Mustafa Yaman, 2009 yerel seçimler öncesi Tunceli ve ilçelerinde dağıttığı beyaz eşyalar nedeniyle Yargıtay'da yargılanmış ve seçimlerin tarafsızlığı ilkesine muhalefetten ceza almış ve cezası ertelenmişti.

    Mustafa Yaman Tunceli'de dağıttığı beyaz eşyalar nedeniyle, Yüksek Seçim Kurulu'nun talebi doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, Mart 2009 tarihinde hakkında soruşturma başlatmıştı.

    Soruşturmasını tamamlayan müfettişler hazırladıkları raporda Vali Yaman'ın yargılanmasına gerek olmadığı kanısına varmış ve beyaz eşya ihalesinde  hiçbir eksiklik olmadığı belirtmişlerdi.

    İçişleri Bakanlığı'da Valinin yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar almıştı.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise, İçişleri Bakanlığı'ndan istediği müfettiş raporlarına itiraz ederek, valinin beyaz eşya ihalesinde usulsüzlük yaptığını, kamu ihale yasasına aykırı olarak, beyaz eşyaları ihalesiz olarak, belirli kişilere verdiği gerekçesiyle Danıştay'a itirazda bulunmuştu.

    Danıştay'ın ilgili dairesi geçen ay verdiği kararda, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda valinin yargılanmasına gerek olmadığı yönündeki kararı bozarak, valinin beyaz eşya ihalesinde yargılanmasına karar verdi.

    Bu arada İçişleri Bakanlığı, Tunceli Valiliği döneminde yapıldığı iddia edilen bazı yolsuzluklarla ilgili Giresun Vali Mustafa Yaman hakkında yeni bir soruşturma başlattı.

    Soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği 2 Mülkiye Başmüfettişi dün Tunceli'ye gelerek çalışmalara başladı.

    Müfettişlerin soruşturduğu konular arasında, Yaman'ın 2008 yılındaki 305 bin TL olduğu iddia edilen temsili giderleri ile Köy Hizmetleri Spor Kulubü yararına 5 yıldır 350 işçi ve mumurdan ayda kesilen 10 TL'nin kayıtlarda gözükmemesi konularının yeraldığı öğrenildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow