hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Milli Modern Piyade Tüfeği" yerli değil mi?

    Milli Modern Piyade Tüfeği yerli değil mi
    expand

    Makina ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kurumu'nca üretilen "Milli Modern Piyade Tüfeği"nin yerli olmadığı yönünde bazı basın kuruluşlarında çıkan haberlerin ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

    Bakanlıktan yapılan açıklama da haberlerin ardından bir bilgilendirme yapma gereği duyulduğu belirtilen açıklama şöyle:

    "Makina ve Kimya Endüstrisi (MKEK) kurumunda üretimi süren millî modern piyade tüfeğinin “yerli olmadığıö yönünde 17, 18 ve 19 Temmuz 2010 tarihli bir kısım yazılı ve görsel basında yer alan haberler ile ilgili aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

    1. Habere konu olan millî modern piyade tüfeği üretimi öncesinde, MKE Kurumunca yürütülen geliştirme çalışmaları sonrasında; iki piyade tüfeği ve bir makinalı tabancanın yivli setli av tüfek modelleri üretilerek bir kısım NATO ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletlerine ihracatına başlanmıştır. Bu çalışmalara paralel olarak tasarımı dahil tamamen yerli, özgün millî sniper (keskin nişancı) tüfeği BORA-12 de üretilerek kullanıma alınmıştır.

    2. MKE Kurumu, kazandığı alt yapı ve kurumsal potansiyelini kullanarak millî modern piyade tüfeği çalışmalarını sürdürmüş, sonuçta 5,56 mm çapında basında MEHMETCİK-1 diye anılan erken prototip ilk millî tüfekleri üç ayrı model olarak 2008 yılında üretilmiştir.

    3. Kurum bünyesinde ulaşılan bilgi birikimi ve teknolojik altyapı değerlendirilerek savunma sanayi icra komitesi kararı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MKE Kurumu arasında 22 Ocak 2009 tarihinde 7,62 mm çapında millî modern piyade tüfeği yapmak üzere sözleşme imzalanmıştır.

    Projede, MKE Kurumu yanında ülke sanayicisi ve üniversitelerin gücünün de bir araya getirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla; basında adı geçen sarsılmaz silah sanayi firması da dâhil olmak üzere bu alanda faaliyet gösteren bütün firma, kurum ve kuruluşların tesis, altyapı, teçhizat, makina, arge, bilgi birikimi ve benzer yetenekleri değerlendirmeye tabi tutulmuş ve sonuçta, Kalekalıp firması MKE Kurumunun alt yüklenicisi olarak belirlenmiştir.

    Ayrıca bazı kobi ve üniversitelerin de proje kapsamında biraraya getirilmesi sağlanmıştır. Görüldüğü üzere ana ve alt yüklenicilerin seçimi, tamamen objektif kriterlere ve buna dayalı olarak yapılan puanlama esas alınarak gerçekleştirilmiştir.

    4. TSK istekleri esas alınarak; dünyada mevcut son nesil piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini tek bir tüfekte toplayan, tasarımdan itibaren tamamen özgün üç ayrı prototip 14 ay içerisinde MKE Kurumu Kırıkkale silah fabrikasında üretilmiş, Mayıs-Hk2010 içerisinde ise ilgili kurumlardan uzman personelin de katılımıyla yapılan test ve atışları başarıyla tamamlanarak, seçilen prototip için kalifikasyon safhasına başlanmış ve Eylül 2011’e kadar da seri üretime hazır hale getirilmesi planlanmıştır.

    5. MKE Kurumunca geliştirilen millî modern piyade tüfeğinin bugüne kadar ilgililer dışında hiçbir kişi, kurum ve kuruluşa tanıtılmamasına ve herhangi bir bilgi verilmemesine rağmen, görsel ve yazılı basında yer alan tamamen gerçek dışı ve hayal mahsulü haber, yorum, yayınlar ile kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı değerlendirilmektedir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow