hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Berlin saldırganı daha önce tutuklanmış

    Berlin saldırganı daha önce tutuklanmış
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Almanya'nın başkenti Berlin'i kana bulayan Tunuslu saldırgan Anis Amri hakkında yeni bulgular ortaya çıktı. Saldırganın geçtiğimiz yıl Almanya'da tutuklandığı, ancak delil eksikliği nedeniyle serbest bırakıldığı açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IKEA 50 milyon dolar tazminat ödeyecek

    Sahra Çölü'ne 37 yıl sonra ilk kez kar yağdı

    Almanya'nın başkenti Berlin'de bir Noel pazarına dalarak 12 kişinin ölümüne 48 kişinin yaralanmasına neden olan terör zanlısı Tunuslu Anis Amri'yi arama çalışmaları sürüyor. Şüphelerin yoğunlaştığı Tunuslu zanlının, iltica başvurusunun reddedilmesine rağmen ülkeden sınırdışı edilemediği ortaya çıktı. 

    Almanya İçişleri Bakanı Thomas Maiziere,  24 yaşındaki Anis Amri'nin güvenlik güçlerince bilinen bir isim olduğunu açıkladı. Zanlının belgeleri eksik olduğu için Tunus'a gönderilemediği, ülkenin bu iadeyi kabul etmediği belirtildi. Maiziere, Anis Amri'nin radikal ağlarla iletişim halinde olduğunu açıklarken, güvenlik güçlerinin kasım ayında zanlı hakkında bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    100 bin euro ödül

    Alman polisi, Amri'yi yakalamak için ipucu getirene 100 bin euro ödül verileceğini açıkladı. 

    Öte yandan, Tunus radyosu çarpıcı bir iddia ortaya attı. Zanlının babası ve güvenlik kaynaklarına dayandırılan habere göre; Tunus'u tam 7 yıl önce terk eden Amri, buradan İtalya'ya geçti. Berlin terör zanlısının İtalya'da bir okulu yakmak suçundan 4 yıl hapis yattığı belirtildi. Babası, 2015 yılında serbest kalan oğlunun  Almanya'ya gittiğini öne sürdü. 

    Almanya'ya vardıktan sonra sığınma talebinde bulunan Armi Haziran ayında red cevabı alınca sınırdışı edilmekle karşı karşıya kaldı. Sık sık Berlin ile Kuzey Ren Vestfalya eyaleti arasında gitti geldi. Güvenlik görevlilerinin The Washington Post gazetesine verdiği demeçte, yetkililerin Amri için "ciddi şekilde yıkıcı bir eylem hazırlığı" ndan şüphelendiğini ve radikal İslamcılarla bağlantıları bulunduğunu belirtti. 

    Berlin saldırganı daha önce tutuklanmış

    Serbest bırakıldı

    Sınırdışı edilmek üzere yakalanan Amri, pasaportu olmadığı için bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Ancak geçtiğimiz yıl kasım ayında DEAŞ üyeleriyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle yeniden tutuklandı. Berlin savcısı sözcüsü Karen Müller'e göre Amri'nin, Berlin'de silah alımını finanse etmek için bir hırsızlık planladığından şüpheleniyordu. Aylar boyunca polis gözetiminde tutulan Amri, şüpheler doğrulanamadığı için serbest bırakıldı ve "küçük çaplı bir uyuşturucu satıcısı" olarak anıldı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uçuş yasağı listesinde

    Saldırının sorumluluğunu üstlenen DEAŞ, eylemin "askerlerinden biri tarafından" düzenlediğini duyurmuştu. Amerikan New York Times gazetesi de Anis Amri'nin DEAŞ'la bağlantısı olduğuna işaret ederek zanlının internet üzerinden nasıl bomba yapıldığını araştırdığını yazdı. Gazete ayrıca Amri'nin ABD istihbaratı tarafından bilinen bir isim olduğunu ve ABD'ye uçuş yasağı listesinde yer aldığına haberinde yer verdi.

    Ancak Amri 19 Aralık Pazartesi günü tekrar ortaya çıktı ve Berlin'in kalbine terör saldırısı düzenledi. 12 kişinin ölümüne, çoğu ağır 48 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının faili şimdi tüm Avrupa'da aranıyor. Alman güvenlik makamları zanlıyı “tehlikeli“ kategorisinde değerlendiriyor ve silahlı olduğunu tahmin ediyor. Zanlının başına 100 bin euro ödül konduğunu açıklayan Federal Başsavcılık, halktan da yardım isteyerek herhangi bir bilgi ile karşılaştıklarında hemen polisle paylaşmalarını istedi. Savcılık yetkilileri, 24 yaşındaki Tunuslu zanlının “şiddete hazır ve silahlı“ olabileceği uyarısında bulundu.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow