hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk askeri Aden Körfezi'ne uğurlandı

    Türk askeri Aden Körfezine uğurlandı
    expand

    TCG Gökçeada Firkateyni, Aden Körfezi'nde Birleşik Deniz Kuvvetlerine bağlı olarak görev yapmak üzere Aksaz'daki deniz üssünden yola çıktı.

    TCG Gökçeada, gemi komutanı Deniz Kurmay Yarbay Cihat Aşan ile personelin koşar adım gemiye binmesi ve gemiye Türk bayrağının çekilmesinin ardından limandan ayrıldı.

    TCG Gökçeada'ya liman çıkışına kadar 1 helikopter eşlik ederek, selamladı.

    Denizcilerin aileleri ve Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu ile Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan da el sallayarak gemiyi uğurladı.

    Törene katılan askerler, "Sizlerle gurur duyuyoruz", "Provanız Nete Olsun", "Denizleriniz Sakin Olsun" yazılı pankartlar açtı.

    Törende asker çocuklarının "Babam Gökçeada'da", "En Büyük Gökçeada", "Sizinle Gurur Duyuyoruz" yazılı şapkalar taktığı görüldü.

    Gemi komutanı eşini bu göreve yollamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Esra Aşan, "2 yaşındaki oğlum ve ben onunla gurur duyuyoruz. Onu özleyeceğiz ama böyle bir göreve gittiği için de sevinçliyiz. Denizci eşi olmak çok güzel bir duygu" dedi.

    Törene, çok sayıda askeri personel ve gemide görev yapanların yakınları da katıldı.

    Gökçeada Firkateyni

    Gemide, AB-212 helikopteri, Sualtı Taarruz Timi, Sualtı Görev Timi bulunuyor. TCG Gökçeada, görev kapsamında Görev Kuvveti 151 taktik komutasında keşif-gözetleme faaliyetleri yürüterek, deniz haydutluğuna karşı milli angajman kuralları çerçevesinde hareket icra edecek ve bölgede sancak/varlık gösterecek.

    Gemi, Aden Körfezi'ne 7 gün içinde ulaşacak ve 5 Ağustos tarihinden itibaren tahsisli karakol sahasında göreve başlayacak. TCG Gökçeada 1 Eylül 2010 tarihi itibariyle GK 151 komutasının Türk Amirale geçmesi ile komuta gemisi olarak 1 Aralık 2010 tarihine kadar görev yapacak.

    Keşif ve gözetleme faaliyetleri yürütecek

    Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, Aden Körfezi ve Somali açıklarının, önemli geçiş güzergahı olması nedeni ile ciddi güvenlik tedbirleri alınmasını zorunlu kıldığını söyledi.

    TCG Gökçeada Fırkateyni'nin Aden Körfezi ve Somali açıklarında Birleşik Deniz Kuvvetleri'ne bağlı faaliyet göstermek üzere Aksaz'daki deniz üssünden yola çıkması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, dünya deniz ticaret yolları üzerinde yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki ticaret gemilerine karşı, deniz haydutluğu faaliyetlerinde önemli bir artış olduğunu hatırlattı.

    Dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden bu problemin BM Güvenlik Konseyi ile dünya kamuoyunun gündeminde sürekli yeraldığına işaret eden Tuğamiral Taylan, "Deniz haydutlarının bölgede artan faaliyetleri ve bir biri ardına meydana gelen ve Türk ticaret gemilerinin maruz kaldığı gemi kaçırma olayları, bölgedeki istikrar ile dünya deniz ticaretini menfi yönde etkiledi" diye konuştu.

    Dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden bu problemle hiçbir ülkenin tek başına mücadele edebilecek imkana sahip olmadığını ifade eden Taylan, "Ekonomik açıdan dünya ticaret deniz taşımacılığının yüzde 14'ü, denizden yapılan petrol taşımacılığı'nın yüzde 26'sı, Avrupa'ya gelen petrolün yüzde 30'u bu bölgeden geçmektedir" dedi.

    Deniz haydutluğunun küresel ticarete doğrudan ve dolaylı maliyetinin 1 ile 16 milyar dolar olduğunu anlatan Taylan, şöyle konuştu:

    "Bölgeden yıllık 450 ila 500, günlük ortalama 2 adet Türk ticaret gemisi geçmektedir. Bölgede ithalat ve ihracat yapılan 33 ülkeye de 2009 yılında toplam 2,5 milyon tonluk ticaret hacmi gerçekleştirilmiştir. Yıllık taşınan yükün Türkiye ekonomisindeki payı ise yüzde 15'e tekabül etmektedir. 2009 yılında Aden Körfezi ve Somali havzasından geçiş yapan toplam ticaret gemisi sayısı 38 bin 325, geçiş yapan ve destek sağlanan Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı ticaret gemisi sayısı ise 495'tir."

    TCG Gökçeada Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Cihat Aşan ise, TCG Gökçeada'nın bölgede icra edeceği görev ile Türkiye'nin küresel güvenliğe katkısının somut göstergesi ve milli ekonomi için vazgeçilmez olan deniz ekonomisinin teminatı olacağını ifade etti.

    Aşan, Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu ile mücadele eden bir çok devlete ait savaş gemileri bulunduğunu belirterek, "Ne mutlu bizlere ki şimdi de Türk bayrağını Aden Körfezi ve Arap Denizi'nde dalgalandırmak şerefi TCG Gökçeada'ya nasip oldu. Ülkemizden yaklaşık 5 bin kilometre uzakta bu görevi icra etmek, mensubu olduğumuz Türk Deniz Kuvvetleri'nin ulaştığı harekat, imkan ve kabiliyet seviyesini göstermesi açısından, ayrı bir gurur kaynağıdır"dedi.

    TCG Gökçeada'nın, deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında keşif ve gözetleme faaliyetleri yürüteceği ve deniz haydutluğuna karşı milli angajman kuralları çerçevesinde harekat icra edeceği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow