hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çağlayan: "F-35'lerin motoru Türkiye'de üretilecek"

    Çağlayan: F-35lerin motoru Türkiyede üretilecek
    expand

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, F-35 savaş uçaklarının motorunun kısa süre içinde Türkiye'de üretilmeye başlanacağını bildirdi.

    Çağlayan, Ekim ayında düzenlenecek II. Türk Silahlı Kuvvetleri Malzeme Sergisi ve Ankara Sanayi Fuarının, Rixos Grand Ankara Otel'de düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

    Bakan Çağlayan burada yaptığı konuşmada, ABD'nin California eyaletine ziyaretinde, United Techonologies'in Scorsky helikopterini üreten Pratt & Whitney firmasıyla yaptıkları görüşmelerde firmanın Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldığını söyledi.

    Bunun Türkiye açısından son derece önemli bir karar olduğuna vurgu yapan Çağlayan, "F-35 savaş uçaklarının motoru bundan sonra, Pratt & Whitney firmasıyla Kale kalıp arasında yapılacak ortaklıkla (sermayenin büyük kısmı da Kale Kalıp'ta olacak) artık Türkiye'de üretilmeye başlanacak. Bu çerçevede ciddi oranda Türk katkısıyla yapılacak olan bu motorlar çok kısa süre içinde yüzde 100 olarak Türkiye'de üretilmeye başlanacak" diye konuştu.

    Bunun Türkiye'nin geldiği nokta açısından çok önemli olduğunu kaydeden Çağlayan, United Techonologies adlı söz konusu firmanın Skorsky helikopterlerini yapan kuruluşunun, Türkiye'de bir helikopter fabrikası kurmayı hedeflediğini, Türkiye'de bazı kuruluşlarla ortak çalışmaları bulunduğunu, üretimin tamamını ihraç edeceklerini söyledi.

    Bakan Çağlayan, Boeing başta olmak üzere dünyanın en büyük uçak şirketlerinin Türkiye'den yaptığı, yapacağı alımlarda mümkün olduğunca Türkiye'de üretimi şart koştuklarını, alımların ancak bu şekilde yapılabileceği konusunda koydukları tavırla büyük bir şekilde üretimlerini Türkiye'ye yönlendireceklerini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow