hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milas'ta tarihi eser operasyonu

    Milasta tarihi eser operasyonu
    expand

    Jandarma ve polis ekiplerince Milas'ta düzenlenen operasyonda bulunan ve arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitte tarihi eser kaçakçılarının kazı yaptığının 1 yıl önce Milas müze müdürü tarafından emniyete bildirildiği iddia edildi.

    Alınan bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde Muğla'nın Milas ilçesinde jandarma ve polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, Zeus Tapınağı'nın üzerindeki Menandros Anıtı'nın alt kısmındaki noktaya denk gelen ve 2 bin 400yıllık olduğu düşünülen mezar odası ortaya çıkarılmasının ardından MilasCumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma sürüyor.

    Olay 1 yıl önce Emniyet'e bildirildi mi?

    Zeus Tapınağı'nın üzerindeki Menandros Anıtı'nın alt kısmındaki noktada,tarihi eser kaçakçılarının kazı yaptığının 1 yıl önce Milas müze müdürü tarafından emniyete bildirildiği iddia edildi.

    İddialarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, "Milas müze müdürü emniyete bildirdiğini söylüyor. Kaymakamlığa ve emniyete bu konuda yazılı bir başvurusu söz konusu değil. Aldığımbilgiye göre emniyet zaten konuyu takip ediyormuş" dedi.

    Kaymakam Atçı, Milas müze müdürünün iddialarını ve diğer gelişmeleri araştırmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulunduğuna işaret ederek, "Milas müze müdürü emniyete sözlü olarak olayı bildirdiğini iddia ediyor, iddialara araştırmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Milas'a 2 müfettiş gönderdiği bilgisi ulaştı." diye konuştu.

    Konunun bütün yönleri ile müfettiş marifeti ile enine boyuna incelenmesinin gerektiğini anlatan Atçı, şunları kaydetti:

    "Tarihi eserlerin bulunduğu bölgede güvenlik tedbirleri alındı. Tarihieserlerin bulunduğu bölgede uzman bir ekip tarafından kazı yapılması gerektiğineinanıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bölgeye bir kazı ekibi göndereceğiniöğrendim. 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin olduğu bölgenin açık havamüzesi haline getirilmesini istiyoruz. Temennimiz, yer altındaki tarihi eserlerinbaşka kaçakçılık olaylarına meydan verilmeden gün yüzüne çıkartılması."

    Bilgileri değiştirecek gelişme

    Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ise Milas'ta bulunan ve yaklaşık 2 bin 400 yıllık geçmişi olduğu düşünülen tarihi eserlerin arasında KariaSatrabı(Bodrum) Mausolos'un babasına ait bir lahitin bulunduğunu hatırlatarak, "Bu gerçekten arkeoloji tarihi açısından çok önemli bir eser. Yaklaşık 2 bin 400yıllık geçmişi olduğunu düşündüğümüz bu tarihi eserler, Türkiye ve dünya tarihinietkileyecek öneme sahip eserler. İstanbul arkeoloji müzesinde bulunan İskenderlahtinden daha büyük bir buluntu. Bu eserler, Muğla ve Milas'ın sahip olduğudokunun önemini artıracak" diye bildirdi.

    Özer, buluntuların kaçak bir kazı neticesinde bulunduğunu hatırlatarak,şunları ifade etti:

    "Olayla ilgili ortaya atılan iddialar adli ve idari yargıyı ilgilendiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.Bakanlığımız konuyu tüm ayrıntıları ile araştırıyor. Milas müze müdürlüğümüz,gelen ihbarları değerlendirmiş, girişimlerde bulunmuş ve tutanak altına almış.Müze müdürlüğüne yaklaşık 1 yıl önce gelen ihbarlarla ilgili gereken her şeyyapılmış. Konu yargıya intikal ettiği için ayrıntılarını konuşmak doğruolmaz."

    Muğla Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise 2 bin 400 yıllık mezar odası velahitin bulunduğu bölgede tarihi eser kaçakçılarının kazı yaptığının bir yıl önceMilas müze müdürü tarafından emniyete bildirildiğine dair her hangi bir yazılıbaşvuru ve dilekçe olmadığını bildirerek, "Olay yargıya intikal etmiş durumda.Olayın tüm yönleri idari ve adli soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır"dediler.

    Olay ve gelişmeler

    Jandarma ve polis ekiplerince Milas'ta düzenlenen operasyonda bulunan ve arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu noktaya ulaşmaya çalışan tarihi eser kaçakçılarının mezar odasının bulunduğu noktaya ulaşmak için 2 metre kalınlığındaki mermerleri özel ekipmanlarla deldikleri ve yerin altındaki mezar odasına ulaşmak için ise mermerleri delerek 80 santimetre genişliğinde ve10 metre uzunluğunda bir tünel kazdıkları ortaya çıkmıştı.Yaklaşık 1 yıl boyunca geceleri bölgede çalıştıkları iddia edilen 10 zanlı, mezar odasındaki lahdi pazarlamaya çalıştıkları esnada güvenlik güçlerinceyakalanmışlar ve adliyeye sevk edilen 10 kişiden 5'i tutuklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow