hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Poyrazköy soruşturması savcısına tazminat davası

    Poyrazköy soruşturması savcısına tazminat davası
    expand

    Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan davanın tutuklu sanığı emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, soruşturmayı yürüten ve iddianameyi hazırlayan 2 savcı aleyhine toplam 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

    Emekli Binbaşı Bektaş'ın avukatları Celal Ülgen ile Hüseyin Ersöz, Cumhuriyet savcıları Ercan Şafak ile Murat Yönder'den 20 bin'er TL manevi tazminat talebini içeren dava dilekçesini İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Kartal nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdi.

    Avukat Hüseyin Ersöz tarafından yapılan yazılı açıklamada da, Bektaş'ın, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde süren yargılama kapsamında Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi'nde yaklaşık 16 aydır tutuklu olduğu hatırlatılarak, şöyle denildi:

    "Bu süreçte Cumhuriyet savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder, Hukukun Temel İlkeleri, CMK, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği ve 22 Nisan 2009 tarihli Savcılık talimatına aykırı olarak yapılan arama ve el koyma işlemlerinde ele geçtiği iddia olunan dokümanlara dayanarak, müvekkilimiz hakkında yakalama ve tutuklama tedbirlerinin devamına karar verilmesini talep etmiş, yine aynı hukuka aykırı dokümanlara dayanarak iddianame hazırlamış ve müvekkilimizin özel hayatına ilişkin hususlara iddianame ve ek delil klasörlerinde yer vermiştir."

    Savcıların yakalama tedbirinin şartları oluşmadığı halde bu tedbire başvurarak hukuka aykırı hareket ettikleri öne sürülen açıklamada, "Bu nedenle haklarında dava açılması ve uğranılan manevi zararın tazminini talep etme gereği doğmuştur" denildi.

    Açıklamada, "savcıların yasaya uyma ve CMK'nın savcılara verdiği yetkiler doğrultusunda emrinde çalışanların da yasaya uygun davranmasını kontrol etme ve denetleme görevlerini kasten yapmadıkları, yasaya aykırılıkları kasten görmezden geldikleri hatta CMK'nın 170. Maddesi'nin davalılara yüklediği şüpheli ve sanık lehine de tüm kanıtları toplama görevini kasten yapmadıkları, şüpheli aleyhine mahkemeyi de yanıltacak sahte delil üretilmesini görmezden geldikleri" savunuldu.

    Savcıların CMK'nın 90, 98, 134, 170. maddeleri ile AİHS'nin 5 ve 6. maddelerine aykırı olarak hareket ettikleri öne sürülen açıklamada, bu nedenle Levent Bektaş'ın uğramış olduğu manevi zararın tazmini için Ercan Şafak ve Murat Yönder'e ayrı ayrı 20 bin'er TL olmak üzere toplam 40 bin TL tutarında manevi tazminat davası açıldığı kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow