hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pendik'te metro inşaatında çökme

    Pendikte metro inşaatında çökme
    expand

    İstanbul Kadıköy-Kartal-Pendik-Sabiha Gökçen metro inşaatının, Pendik Köprüsü yakınlarında göçük meydana geldi. Tedbir amacıyla E-5 karayolunun her iki yönü de trafiğe kapatıldı. Çalışmalar bitene kadar, gece yarısından önce trafik normal seyrine dönmeyecek.

    Alınan bilgiye göre, devam eden metro inşaatının E-5 karayolu Pendik Köprüsü yakınlarında yolun altında meydana gelen göçük nedeniyle olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

    Tedbir amacıyla E-5 karayolunun her iki yönü de trafiğe kapatıldı.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı, olayda ve ölü ile yaralının bulunmadığını bildirdi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro inşaatındaki göçüğün, tünel kazı çalışmaları sırasında tünel aynasında akma vekısmi boşalma şeklinde meydana geldiğini bildirdi.

    Belediyenin basın danışmanlığından yapılan açıklamada, "Metro inşaatının Kaynarca-Pendik arasında, tünel kazı çalışmaları sırasında, kaya ortamda devam edilirken akıcı zeminle karşılaşılması sebebiyle tünel aynasında 'akma ve kısmi boşalma' meydana geldi" denildi.

    Bu durumun yüzeye sirayet etmemesi, can ve mal kaybı olmaması için tedbir olarak trafik akışının iki yönde kapatılarak yan yollara verildiği ifadeedilen açıklamada, yüzeyde, asfalt zeminde bozulma ve çökme, tünelde yaralı, canve mal kaybı olmadığı belirtildi.

    "Tünel tavanından yukarıya doğru gerçekleşen boşalmanın, durdurulması ve ilerlemenin önlenmesi için, beton basılması ve istenmeyen durumların oluşmaması için yol geçici olarak kapatıldı" denilen açıklamada, çalışmaların zemin ileyerin 36 metre derinliği arasında devam ettiği kaydedildi.

    Çalışmaların 8-9 saat süreceğinin tahmin edildiği, sağlamlaştırma işleminin daha erken bitirilmesi için çalışmaların hızla sürdürüldüğü bildirilen açıklamada, "Tünelde çalışmalar sırasında herhangi bir istenmeyen durum ve çökme oluşmaması için yol tedbir amaçlı kapatılmıştır. Yolda çökme söz konusu değildir" denildi.

    Göçük 8 metre derinlikte

    Metro inşaatının Pendik Tavşantepe mevkisinde, galeri açımı sırasındaki toprak kaymasının saat 10.00 sıralarında gerçekleştiği öğrenildi.

    Toprak kaymasının meydana geldiği yer altındaki bölümün karayoluna 8metre derinlikte olduğu bildirildi. Karayolundaki yoğunluğun ve ağır taşıtların yolda göçmeye neden olmasının önlenmesi için trafik her iki yönde kapatıldığı, karayolunda uzun kuyruk oluştuğu belirtildi.

    Kadıköy istikametine trafik akışı saat 11.30 sıralarında bariyerler kesilerek yan yoldan sağlandı. Ankara yönüne de trafiğin yan yoldan verilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

    Trafik geceyarısına kadar sürecek

    Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin de metro inşaatındaki göçükle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kalınmaması için çalışmalar bitene kadar, gece yarısından önce trafik normal seyrine dönmeyecek" dedi.

    Ağır tonajlı araçların yoldan geçmesi sebebiyle yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kalınmaması için yolun ihtiyatlı bir şekilde iki taraflı kapatıldığını hatırlatan Şahin, by-pas hattı yapılarak yan yolların devreye sokulmaya çalışıldığını anlattı.

    Yaklaşık bir saate kadar yan yol çalışmalarının biteceğini ve akabinde trafiğin akıcı hale döneceğini kaydeden Şahin, aksamanın çökme ile ilgili değil,
    çökmenin meydana geldiği yerin öneminden kaynaklandığını ifade etti.

    Arabalı vapur seferleri artırıldı

    İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), metro çalışmaları sırasında meydana gelen göçüğün ardından D 100 karayolunun trafiğe kapanması nedeniyle arabalı vapur seferlerini artırdı.

    İDO'dan yapılan açıklamada, İstanbul Metrosu Kartal-Kadıköy inşaatının Kaynarca-Pendik arasındaki tünel kazı çalışmaları sırasında meydana gelen toprak kayması nedeniyle D 100 karayolunun iki yönlü trafiğe kapandığı hatırlatıldı.

    Avrupa-Anadolu ve Anadolu-Avrupa yakası arasındaki trafik yoğunluğunun azatılması için arabalı vapur seferlerinin arttırıldığı kaydedilen açıklamada, Sirkeci-Harem hattında bulunan 6 arabalı vapur seferinde tarifeli çalışmanın kaldırıldığı, vapurların doldur-boşalt sistemiyle kesintisiz çalışacağı bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow