hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YÖK Başkanı'ndan ilginç domates teorisi

    YÖK Başkanından ilginç domates teorisi
    expand

    YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Nevşehir Üniversitesi akademik yılı açılış konuşmasında ABD ve İsrail'den gelen ithal domates ve buğday tohumlarına dikkat çekti. Tohumlara yerleştirilecek bir genle bir milletin yok edilebileceğini söyleyen YÖK Başkanı, üniversitelerden bu konuda yardım istedi.

    YÖK Başkanı, "Ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmı, yerli tohumumuz olmadığı için Amerika ve İsrail'den geliyor. Bir Türk aydını olarak bazen gerçekten kendimi çok küçük hissediyorum" dedi.

    Özcan, "Yani biz ihtiyacımız olan domates tohumunu bu ülkede üretemez miyiz? Evvelden atalarımız bu tohumları kendileri üretip, yıllarca bu üretimin devamını sağlamışlar. Biz niye yapmıyoruz? Tohumculukla ilgili bir araştırma enstitümüz olsa, buna birkaç üniversitemiz öncülük etse fena mı olur? Sonunun ne olacağı da belli değil" dedi.

    YÖK Başkanı, "Bu domates tohumunu alıyorsunuz, artık genetik programlama diye bir şey var, içine bir genetik mekanizma yerleştirirler. Hiç bilmediğimiz hastalıklara kapılabiliriz. Böyle şeylerle, zamanla bir milleti yok edebilirsiniz. Öyle bir şeyler yerleştirirler ki 20 yıl içerisinde o tohumdan yiyen insanlar ölür. Öyle tehlikeler de var. Sadece 'aman paramız dışarı gidiyor' endişesiyle söylemiyorum. Üniversitelerimizin bu konularda bize yardım etmesini istiyoruz" dedi.

    Tohumculardan anında tepki

    Tohumculuk sektöründeki 3 birlik ise ortak açıklama yaparak, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, "ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmı, yerli tohumumuz olmadığı için Amerika ve İsrail'den geliyor" tespitinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

    Tohumculuk sektöründeki 3 birlikten yapılan ortak açıklamada, "halen Türkiye'de üretilen buğdayın tohumluklarının temin edildiği ekmeklik buğday çeşitlerinin yüzde 95'i, makarnalık buğday çeşitlerinin yüzde 98'i, arpa çeşitlerinin yüzde 99'unun yerli araştırmacılar tarafından geliştirildiği" vurgulandı.

    Sera üretiminde yerli çeşitlerin payının yüzde 35'lerin üzerine çıktığı, açık tarla üretiminde de yerli domates çeşitlerinin payının yüzde 60'ı geçtiği kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow