hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'nın kökeni Anadolu mu?

    Avrupanın kökeni Anadolu mu
    expand

    Bursa'da 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen Akçalar mevkisindeki "Aktopraklık Höyüğü"nde yapılan kazılarda elde edilen bulgulara göre Avrupa'nın kökeninin Anadolu'ya dayandığı bildirildi.

    Aktopraklık kazılarını yürüten ekibin başkanlığını yapan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazıların ve elde edilen bulgular üzerindeki araştırmaların devam ettiğini söyledi.

    Karul, yaklaşık 7 yıl önce başlayan kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini, 8 bin 500 yıllık tarihe ulaştıkları kazıların bu yılki bölümünün bir süre önce tamamlandığını, bölgede aralıklı kesintilere uğramış farklı dönemlere ait yaşamların bulunduğunu, her dönemin kendine ait özellikler taşıdığını ve bunun tarihin aydınlatılmasında önemli yer tuttuğunu anlattı.

    Kazılarda elde ettikleri bulgulara göre Aktopraklık bölgesinde dışardan gelen toplulukların yaşam sürdüğünün anlaşıldığını vurgulayan Doç. Dr. Karul, şu bilgileri verdi:

    "Bölgedeki tarım toplumunun Orta Anadolu'dan göç ettiği görülüyor. Kesintili devam eden yaşamlarda yeni gelen toplulukların çok daha gelişmiş olduklarını anlıyoruz. Aradan geçen yıllarda kırılmalar yaşanıyor. Sürekli göç geliyor. Konya'nın Cumra ilçesindeki yaklaşık 9 bin yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen Çatalhöyük, ilk tarım topluluklarının en iyi şekilde ortaya çıkarıldığı önemli bir bölge.

    Aktopraklık ise toplulukların geldiği coğrafyayı ifade ediyor, Çatalhöyük ve benzeri yerleri anlatıyor. Aktopraklık insanları Orta Anadolu'dan geliyor. Kullandıkları kaplar ve mimarisi Orta Anadolu ile benzerlik taşıyor. Benzer sonuçlara çok ulaştık. Çatalhöyük'ten göç olduğuna dair kesin bir şey söylemek zor, ama Çatalhöyük coğrafyasından göç aldığı doğru. Buradan da Avrupa'ya göç oluyor. Çatalhöyük'ün bulunduğu coğrafya, burasının kökeni denilebilir. Avrupalı çiftçilerin atasının da Bursa'dan olduğu söylenebilir."

    Avrupa'ya göç

    Necmi Karul, Aktopraklık'ta gelişmiş toplulukların olduğunun, kültürel birikimlerinin bulunduğunun kazılarda ortaya çıktığını belirterek, buradan da dünyanın birçok bölgesine transfer olduklarının görüldüğünü anlattı.

    Özellikle Avrupa insanının Aktopraklık'tan, Anadolu'dan gittiğine dair kesin veriler bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Karul, sözlerine şöyle devam etti:

    "İnsanların Avrupa'ya nasıl taşındığı yüzyıllardır tartışılıyor. Aktopraklık, tarım topluluklarının Avrupa'ya geçiş üzerindeki güzergahın bir tanesi. Avrupa'da yapılan kazılarda Aktopraklık ile benzer bulgulara ulaşılıyor.

    Çıkarılan iskeletler ve bazı buluntular üzerinde yapılan araştırmalara göre Avrupa'nın kökeninin Anadolu olduğunu, atalarının Aktopraklık'tan gittiklerini söylemek mümkün. Yabancı 8, yurt içinde de 3 üniversitenin desteğiyle ortaklaşa bir çalışma yürütülüyor. Toplulukların geçirdiği evrim ve Avrupa'ya yayılmasını konu alan çalışmada, DNA, botanik, çevre ve bitki uzmanları, arkeologlar gibi birçok bilim adamı birlikte çalışıyor."

    Karul, yurt dışındaki bilim adamlarının da Avrupa'nın kökeninin Anadolu olduğu gerçeğini kabul ettiğini belirterek, "Konuyla ilgili bazı bilim adamları Bursa'ya gelerek, Aktopraklık'ta incelemeler yaptılar. Avrupa'da elde ettikleri bulgular ile burada bulunan bilgiler örtüşüyor. Artık yayılmasının nasıl olduğunu araştırıyoruz" dedi.

    Mainz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Joachim Burger tarafından yürütülen DNA çalışmalarının bu yıl Alman ZDF kanalının, Avrupalı çiftçilerin ataları içerikli belgeseline konu olduğunu belirten Doç. Dr. Karul, Joachim Burger'in de katılımıyla bir bölümü Bursa'da çekilen belgesel için, "Avrupa'daki ilk çiftçilerin kökeni, Avrupalı bilim çevrelerinde aktüalitesini uzun süredir koruyan konulardan biri. Burada, sadece bizlerin veya Bursa'nın geçmişini aydınlatmasından öte, evrensel kültür tarihine katkıda bulunacak bilgiler var" diye konuştu.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Bursa şehir merkezinin yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir tarihi olduğunu bildiklerini belirterek, "Burada sürdürülen çalışmalar sayesinde öğrendik ki Bursa aslında 8 bin 500 yıllık bir tarihi birikimi olan bir kent. Üstelik modern yaşama geçiş konusundaki öncü kimliği sadece bizim bildiğimiz dönemlerle sınırlı değil, bundan birlerce yıl önce de Bursa ilk yerleşim merkezlerinin kurulduğu, ilk medeniyetlerin oluştuğu bir yer" dedi.

    Alman "Kölner Express" gazetesi, "Hepimiz biraz Türküz" başlığıyla verdiği haberde, Mainz Üniversitesinden antropolog Prof. Dr. Joachim Burger'in Taş Devri döneminden kalan iskeletler üzerinde yaptığı araştırma sonucuna göre, o dönemin insanlarının Batı Anadolu'dan Avrupa'ya göç ettiğinin bilimsel olarak tespit edildiğini yazmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow