hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sporda Şiddet Yasası yürürlükte olsaydı...

    Sporda Şiddet Yasası yürürlükte olsaydı...
    expand

    3 taraftarın bıçakla yaralandığı Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olaylar akıllara Sporda Şiddet Yasası'nı getirdi. 1.5 yıl önce rafa kaldırılan yasa bugün uygulansaydı olaylara karışanlar anında özel hakimlerin karşısına çıkarılacak, para ve hapis cezası alacaklardı.

    İşte bir türlü yürürlüğe giremeyen yasanın detayları...

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, Futbol Federasyonu Başkanı ve Kulüpler Birliği üyeleriyle yaptığı şiddet zirvesinin hemen ardından Beşiktaş ile Bursaspor taraftarı arasında yaşanan olaylar, yaklaşık 1.5 yıldır sürüncemede kalan Sporda Şiddet Yasası'nda gerekli düzenlemelerin bir önce yapılarak yürürlüğe girmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi.

    Futbol Federasyonu hukukçuları ile Devlet Bakanlığı bürokratları tarafından "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin önlenmesine dair" 5149 sayılı yasada yer alması öngörülen cezalar ile spor mahkemeleri uygulaması başlanmış olsa idi, dün meydana gelen olaylara karışan iki takım taraftarı gözaltına alınarak özel yetkilendirilmiş hakimlerin karşısına çıkacak, şiddetin ağırlığına göre para veya hapis cezasına çarptırılabilecekti.

    Sadece spor olaylarına bakacak mahkemelerde yargılanacak holiganlar ceza aldıkları takdirde Avrupa'daki örnekleri gibi müsabaka günleri bağlı oldukları karakollara giderek maç saati bitene kadar gerekirse gözetim altında kalacaklardı.

    Bilgi bankası

    Oluşturulacak bilgi bankası sayesinde eylemleri sicillerine işlenecek bu şahıslar yeni bir olaya karıştıkları takdirde yasaya göre ağırlaştırılmış yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar, 5 bin liradan başlayan para cezası ve 3 aydan başlayan hapis cezaları uygulanacaktı.

    Futbol holiganlarının ayrıca 1 yıldan az olmamak üzere spor müsabakalarına girmeleri yasaklanacak, tekrarı durumunda bu süre 5 yıla kadar uzayabilecekti. 2004 yılında yürürlüğe girmesine karşın üç kez revize edilen Şiddet Yasası'nda gözlenen eksikleri gidermeyi amaçlayan yeni yasa tasarısının, gecikmeden TBMM genel kurulundan geçmesi talimatını veren Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle spor mahkemeleri kurulacak, Vali, İl emniyet müdürü gibi yerel yetkililerin sorumlulukları artacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow