hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    6 tonluk lahit çalındı!..

    6 tonluk lahit çalındı..
    expand

    Batman'ın Sason İlçesi Yuvalar Köyü Üçdirek Mezrası'da 1 yıl önce yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve daha sonra üzeri toprakla kapatılarak gizlenen Roma dönemine ait 2 metre yüksekliğinde, 3 metre uzunluğunda 6 ton ağırlığındaki lahit kayboldu.

    Sason Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, lahitin bulunmasında yardımcı olacaklara ödül verileceğini söyledi.

    Sason'a 40 kilometre uzaklıktaki Yuvalar Köyü Üçdirek Mezrası'nda, geçen yılın aralık ayında yol için kazı yapılırken, toprağa gömülü bir lahit  bulundu.

    Bölgede çalışmalara ara verilip Sason Kaymakamlığı'na bilgi verildi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Batman ve Mardin Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları incelemede 2 metre yükseklinde, 3 metre uzunluğunda ve 60 santimetre genişliindeki üzerinde Latince kitabe bulanan lahitin, Roma dönemine ait olduğunu belirledi.

    Ödenek gecikince üzeri kapatıldı

    Kaymakamlığın mezarın bulunduğu alandan çıkarılması için başvurması üzerine, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü bakanlığa başvurarak ödenek talebinde bulundu.

    Ödeneğin aylarca gelmemesi üzerine, lahit üzeri yeniden toprakla kapatılıp gizlendi. Sason Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, jandarma ve bölgede görevli geçici köy korucularına talimat verip, lahitin bulunduğu bölgede önlem almalarını istedi.

    Bakanlıktan mezarın çıkarılması için istenen ödenek ancak bu yılın yaz aylarında geldi. Batman ve Mardin Müze Müdürlüğü bir kazı ekibi oluşturarak geçen hafta lahitin çıkarılması için çalışmaya başladı. Ancak toprak kazılınca, yaklaşık 6 ton ağırlığındaki lahitin yerinde olmadığı görüldü.

    Sason Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, lahitin kaybolduğunun, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bir yazı ile bildirildiğini söyledi.

    Olayın savcılık tarafından soruşturulduğunu, jandarmanın da çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kaymakam Karaman, bölgede hava şartlarının el vermemesi ve ödeneğin geç gelmesi nedeniyle lahitin çıkarılma çalışmalarının yapılamadığını, definecilerin zarar vermemesi için de üzerinin toprakla kapatıldığını söyledi.

    Bulana ödül

    Kaymakam Karaman, kaçırılan lahitin bulunması için yardımcı olacaklara ödül vereceklerini kaydetti.

    Karaman, "Bölgenin en büyük lahiti konumundaki mezarın fotoğrafları elimize ulaşır ulaşmaz durumu savcılığa bildirmiştik. Bir yıl süreyle toprak altında bırakıldı. Ancak geçen hafta iki ilin Müze Müdürlüğü elemanlarının yaptığı kazıda mezarın yerinde olmaması herkesi hayretler içinde bıraktı" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow