hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Disk Atan Atlet" İstanbul'da

    Disk Atan Atlet İstanbulda
    expand

    British Museum'da sergilenen "Disk Atan Atlet" heykelinin replikası İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" etkinliklerinin açılış törenindeki havai fişek gösterisine atıfta bulunarak "Havai fişek atmak yerine 'Disk Atan Atlet'le buluşmak, İstanbul'a sadece 2010 yılı için değil, gelecek için büyük bir anlam katacaktır" dedi.

    Günay, The British Museum koleksiyonunda bulunan "Disk Atan Atlet/Townley Discobolus" heykelinin İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmeye başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bunun, İngiltere ile Türkiye, Londra ile İstanbul ve iki müze arasında yakınlaşmanın, işbirliğinin güzel bir örneğini oluşturduğunu söyledi.

    The British Museum'da geçen yıl düzenlenen Hadrian sergisinde Sagalassos Antik Kenti'nden 2007 yılında Roma Hamamı'ndan çıkartılan, Hadrian'a ait mermer heykel başı ve iki parçadan oluşan heykel bacağının teşhir edildiğini anımsatan Günay, serginin de en fazla ilgi gören objelerinden birisi olduğunu kaydetti.

    Bakan Günay, yine Sagalassos'tan çıkarılan Roma imparatorlarından Marcus Aurelius'un dev mermer heykelinin de yakın zamanda Türkiye'de ve dünyada sergileneceğini bildirdi.

    "Disk Atan Atlet" heykelinin, 2500 yıllık bir insanlık tarihindeki ayak iziyle arkeolojinin önemli buluntularından birisi olduğunu belirten Günay, "Ne yazık ki insanlık orijinali yerine ikibin küsur yıllık replikasıyla yetiniyor" dedi.

    Bu tür objelerin yurt dışından gelmesinin İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin kamuoyunda bilinirliğine katkı sağlayacağını kaydeden Günay, bu yılın sonunda müzede ülke topraklarından çıkan objeleri barındıran çok daha heyecan verici bir sergi yapacaklarını anlattı.

    İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'ne anlam katacak etkinliklerin bu tür çalışmalar olduğunu kaydeden Günay, şöyle konuştu:

    "Havai fişek atmak yerine 'Disk Atan Atlet'le buluşmak, doğu ile batının, geçmişle geleceğin, tarihle bugünün önemli bir merkezi olan İstanbul'a sadece 2010 yılı için değil, gelecek için büyük bir anlam katacaktır. Havai fişek de elbette güzel bir başlangıç ve etkinliktir ama 'Disk Atan Atlet' veya buna benzer kültür ve sanat etkinlikleriyle İstanbul'un sahnelerini, sokaklarını, meydanlarını ve insanlarını buluşturmak daha önemli. Havai fişek gelip geçici anlık bir etkinliktir. Elbette görsel açıdan o an sizi coşturabilir ama önemli olan İstanbul'u kalıcı sanat eserleriyle buluşturmaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow