hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadeniz'in 'Efes'i gün yüzüne çıkıyor

    Karadenizin Efesi gün yüzüne çıkıyor
    expand

    Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde M.Ö. 6'ncı yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Tieion antik kentindeki kazı çalışmaları sürüyor.

    2006'dan bu yana devam eden kazı çalışmalarında M.Ö. 6'ncı yüzyılda kurulup, M.S. 13'üncü yüzyıla kadar yerleşimin devam ettiği tahmin edilen Tieion antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor.

    Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda kale, sahil surları, su kemeri, tiyatro, tapınak, kilise, 6'sı kilise içinde 10 mezar, yapılar, madeni para, sikke ve madeni eserler ile renkli çanak-çömlek, yazılı eserler ve çeşitli kalıntılar bulundu.

    Karadeniz'in tek antik kenti

    Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, Filyos'ta modern yerleşme yapılmadığı için her şeyin ayakta, toprağın altında olduğunu belirterek, "Bu olduğu gibi ortaya çıkartılırsa Karadeniz'in tek antik kenti olacak" dedi.

    Atasoy, "Bu sene sadece Roma dönemine ait antik tiyatroda yoğunlaştık. Tiyatronun bir kısmı Çaycuma- Filyos yolunun alt kısmında kalıyor. Bu yolu biraz genişlettik. Yüksek tonajlı kamyonların tiyatroya zarar vermemesi için yolu ileride biraz daha kaydıracağız. 2 bin 500 kişilik bir tiyatro. İki ayrı inşaat olarak görüyoruz. Bu sene kazdığımız tarafta çok büyük taş blokları bulduk. Bu da gösteriyor ki, Filyos o dönemler ticaret kentiymiş. Ayrıca şu 2 haftalık sürede kilise içinde bulduğumuz Bizans dönemine ait 6 mezardaki iskeletleri kaldırmayı hedefliyoruz. Karabük Üniversitesi'nde kurulacak laboratuvarda iskeletleri inceleyip, cinsiyetlerini ve ölüm nedenlerini belirlemeyi amaçlıyoruz" dedi.

    "Denizin altında da araştırma yapacağız"

    Kazı çalışmalarının 10-15 yıl daha sürebileceğini ifade eden Prof. Dr. Atasoy, ödenek akışı iyi sağlanırsa yılda 2 ay yerine 4 ay çalışabileceklerini, böylece bu süreyi kısaltabileceklerini söyledi.

    Radar ölçümlerinde denizin altında antik limana ait iki mendirek kalıntısı bulduklarını, batık gemilere rastladıklarını kaydeden Prof. Dr. Atasoy, gelecek yıllarda denizin altında da araştırma yapacaklarını belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow