hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hiroşima'nın ardında dram var

    Hiroşimanın ardında dram var
    expand

    "Türkiye'de 2010 Japonya Yılı" etkinlikleri kapsamında Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombasının atıldığı dönemin tanıkları, Ankara'da öğrencilerle biraraya geldi.

    Büyük Kolejdeki etkinliğe, atom bombalarına tanıklık eden Kikuyo Nakamura, Terumi Kuramori, Toyoichi İhara, Kiyomi İguro ile çocukları, Japonya ve Türkiye'den öğrenciler katıldı.

    Nagasaki'de patlayan atom bombası tanıklarından Nakamura, olay anını anlatırken duygulandı ve konuşmakta güçlük çekti.

    Nakamura, 86 yaşında olduğunu, 1945 yılında 21 yaşındayken Nagasaki'ye atom bombası atıldığını ve olaydan çok etkilendiğini söyledi.

    Evinin, bombanın düştüğü yerden 4,5 kilometre uzakta olmasına rağmen patlamanın etkisiyle savrulduğunu dile getiren Nakamura, 17-18 yaşındaki üniversite öğrencilerinin de evinin bulunduğu alana kadar sürüklendiğini ifade etti.

    Evindeki tüm mobilyaların yerle bir olduğunu, ancak dışarıdaki yaralılara yardım etmeye çabaladığını anlatan Nakamura, "İnsanlar 'su lütfen' diye yalvarıyorlardı. Birçoğuna yardım ettim, ama çok ağır durumda oldukları için öldüler. Başlangıçta ne olduğunu bilmiyordum. Sonradan ABD'nin bomba attığını anladım. Şu anda 86 yaşındayım, ama hala savaşın etkilerini hissediyorum" dedi.

    Bu olaydan önce bir bebek sahibi olduğunu belirten Nakamura, oğlunun erken yaşta hayatını kaybettiğini, uzmanların bu duruma bebeğini emzirdiği dönemde sütünün, atom bombasından kaynaklanan radyasyondan etkilenmesini gerekçe gösterdiklerini aktardı. Nakamura, "Eminim ki radyasyondan ben de etkilendim. Ancak bu etki tek bir jenerasyonla sınırlı kalmıyor. Kuşaktan kuşağa geçiyor. Oğlum babası ve annesinden önce ölmemeliydi. Kalbimin derinliklerinde hala bunun acısını hissediyorum. Bundan sonra savaşların olmamasını umuyorum" dedi.

    Tanıklardan İguro da atom bombasının birçok insanın yaşamını yitirmesine neden olduğunu belirterek, bu tür etkinliklere dünyadaki tüm savaşların sona
    ermesi için katıldıklarını ifade etti.

    Dünyada savaşların sona ermesi için 10 yıl önce başlatılan ve 10 bin lise öğrencisinden imza toplanması amaçlanan kampanya kapsamında, Japonya'daki çeşitli okullardan ve Büyük Kolejden öğrenciler barış mesajları verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow