hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Luzern'in Aslanı" ağlıyor

    Luzernin Aslanı ağlıyor
    expand

    Bundan 131 yıl önce Amerikalı yazar Mark Twain onu gördüğünde şöyle demişti: "Dünyanın en hüzünlü kaya parçası." İşte Twain'i derinden etkileyen Luzern Aslanı ve hüznünün kısa bir hikayesi...

    Yazar Mark Twain, Luzern'e aslında Aslanı görmeye gitmemişti. Ancak şehir halkı Twain'e bu heykeli göstermek istemişti. Luzern'i anlamanın en iyi yolu kayaya oyulmuş  bu heykeli görmekte çünkü...

    Doğal bir kaya parçası oyularak oluşturulan anıt, Danimarkalı heykeltraş Bertel Thorwaldsen tarafından 1820’de yapıldı. Kırık bir mızrak ve koruma kalkanı üzerinde uzanan aslan Fransız Devrimi sırasında öfkeli halkın Tuileires Sarayını işgal ederek Kral 16. Lui’yi korumakla görevli çok sayıdaki (yaklaşık 700) İsviçreli muhafızı öldürdüğü katliamın anısına yapılmış.

    Aslanın yüzünde ölüm uykusuna dalan bir hükümdarın ifadesi var.

    Twain, Luzern Aslanı'nı ifade ederken onun devasa büyüklüğünden duruşuyla takındığı asil tutumundan övgüyle bahsediyor.

    Kalkandaki zambak çiçeği simgesinin anlamı

    O dönemde İsviçreli muhafızlar Fransa için paralı askerlik yapıyordu, bu nedenle aslanın üzerinde yattığı kalkanda Bourbon'un kullandığı zambak çiçeği simgesi yer alıyor. Bu simge aynı zamanda 1992-1998 yılları arasında kullanılan Bosna Hersek bayrağında da yer alıyor. Nitekim bu çiçeğe Boşnak zambağı deniliyor. Ortaçağ'da varlık gösteren Bosna Krallığı'nın bayrağında da bu çiçek yer alıyordu. Fransız tarihçi Georges Duby'ye göre çiçeğin üç yaprağı Ortaçağ sosyal sınıflarını yani İşçi, Asker ve Dini görevlileri temsil ediyor.

    Bu simge Kanada'nın Fransızca konuşulan bölümlerinde, bazı Amerikan eyaletlerinde, Floransa'da da kullanılıyor.

    Aslan'ın yanında dik duran kalkanda ise İsviçre Bayrağı'ndaki şekliyle haç yer alıyor.

    Nasıl gidilir?

    İsviçre'nin Zürih şehrine uçakla ulaştıktan sonra, buradan "dünyanın en dakik" trenleri sayesinde 45 dakikada Luzern'e ulaşabilirsiniz.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow