hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye sularında 21 yeni canlı türü bulundu

    Türkiye sularında 21 yeni canlı türü bulundu
    expand

    Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü akademisyenlerinin 2005-2010 yılları arasındaki araştırmalarında, daha önce bilinmeyen, suda yaşayan 21 yeni canlı türünün dünya literatürüne kazandırıldığı bildirildi.

    EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir Egemen, yaptığı yazılı açıklamada, 5 yıllık süreçte buldukları 21 yeni canlı türünün, dünya bilim çevrelerince kabul edildiğini belirtti.

    Prof. Dr. Egemen, Türkiye'deki denizler, göller, mağaralar ve akarsularda yapılan titiz çalışmalar sonucu bulunan türlerin, ülkenin zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

    "Türlerin bilimsel tespiti ve tüm dünya tarafından kabulü uzun bir süreç. Öncelikle araştırmacılarımız deniz, göl, mağara, akarsu gibi alanlarda yaptıkları çalışmalarla yeni bir tür olabileceğini tespit ettikleri canlıları topluyorlar. Ardından konunun uzmanları incelemelerini yapıyor. Sonra canlıların milimetrik çizimleri ve bütün özellikleri ortaya çıkarılıyor. Son olarak canlılarla ilgili bilimsel çalışmalar makale halinde tüm dünyanın kabul ettiği saygın bilimsel bir dergide, üç hakemin incelemesinin ardından yayınlanarak yeni bir tür olarak ilan ediliyor."

    Bu çalışmaların iki önemli sonucunun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Egemen şöyle devam etti:

    "Birincisi Türkiye'nin bu zenginliğinin korunması gerektiği, ikincisi de Türkiye'de bu alanda iyi araştırmacılar olduğu ve onların yeni araştırmalar için desteklenmesi gerektiği. Ülkemiz her yönüyle olduğu gibi su altı yaşamı konusunda da dünyada zenginliğiyle parmakla gösterilen ülkeler arasında. Bizim bu 21 tespitimizin yarısı iç sular dediğimiz göller, akarsular ve yer altı sularımızda gerçekleşti. Buralarda ortaya çıkarılmayı bekleyen daha çok tür olduğuna inanıyorum."

    EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Özbek ise bulunan 21 canlıdan birinin yeni bir balık türü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    "Yedisi denizde yaşayan sürüngen türü canlılar. Küçük karidesler, eklem bacaklılar ve sadece yer altı sularında yaşayan canlılar da listede yerini aldı. Nif Çayı'nda bulunan karidese benzeyen yeni bir tür canlıya İzmir (Gammarus İzmirensis) ismini verdik. Bornova'da bir evin bahçesindeki kuyuda da yeni bir bir canlı türü bulundu. Bulunan bu canlılar dünyanın başka yerinde yok. Yaşam alanları sadece bulundukları çevre. O nedenle çok değerliler. Bu canlıların yaşam alanlarını korumak bizler için çok önemli bir görev olmalı."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow