hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Külleme hastalığı nasıl engellenir?

    Külleme hastalığı nasıl engellenir
    expand
    KAYNAKAA

    Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, fındık verimini düşüren ve son yıllarda etkisi giderek artan külleme hastalığına karşı çotanak bağlama döneminde mutlaka koruyucu ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Angın gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede ilk olarak 2013 yılında görülmeye başlanılan külleme hastalığının, 2015 ve 2016 yıllarında etkisinin daha da yoğun olarak hissedildiğini belirtti. Hastalık etmenlerinin mart sonu-nisan ayı içinde bulaşmaya başlayarak, artan nemle birlikte çoğaldığını ifade eden Angın, "Hastalık rüzgarlarla birlikte tüm fındık alanlarına yayılıyor. İlk baharda gelişme sezonunun nispeten erken döneminde ortaya çıkan hastalık, yapraklar, genç sürgünler ve yeni oluşan çotanakların cüruflarında zarar yaratıyor." dedi.

    Külleme hastalığının yaprakların alt kısımlarında gelişmesiyle ilk başlarda yaprak üst kısmında renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde belirti oluşturduğunu anlatan Angın, hastalanan yapraklarda kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce dökülmenin söz konusu olduğunu dile getirdi. Angın, hastalığın yoğun olduğu bahçelerde fındık meyvesinin içini yeterince dolduramadığını belirterek, "Hastalığın sürgün gelişimine olumsuz etkisi neticesinde sürgün boyları kısa kalmakta, buna paralel olarak sürgündeki göz sayısı azalmakta bu da 1 yıl sonraki fındık verimine ve sürgün gelişimine olumsuz etki etmektedir." diye konuştu.

    Hastalıkla mücadelede kültürel önlemlerin yanında zirai ilaçlı mücadelenin de önemli olduğunu vurgulayan Angın, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde mutlaka çotanak bağlama döneminde (nisan ayı ortasından itibaren) tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleriyle koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarak ilaçlı mücadele hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanmalıdır.  İlaçlama yapılırken ilacın dozuna, karıştırılmasına ve ilaçlamada kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmeli. İlaçlama yapılırken ağaçlar dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır."

    Angın, külleme hastalığıyla mücadeleye ilişkin detaylı bilgi almak isteyen üreticilerin il ya da ilçe müdürlüklerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow