hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ETA "kalıcı ateşkes" ilan etti

    ETA kalıcı ateşkes ilan etti
    expand

    İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden terör örgütü ETA'nın kalıcı ateşkeş ilan etmesi İspanyol hükümeti tarafından yetersiz bulundu.

    Bask bölgesinde yayımlanan Gara gazetesinin haberinde, 8 Ocak tarihli bildirisinde ETA, "kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir" bir ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

    ETA, Bask bölgesinde "şiddetin sona erip, demokratik sürecin başlatılması" için ateşkesin ilan edildiğini savunsa da, bundan önceki bildirilerinde olduğu gibi çözüm için yine "bağımsız toprak bütünlüğü ve kendi geleceğine karar verme hakkına" vurgu yaptı.

    ETA, 5 Eylül tarihinde BBC'ye gönderdiği bir videoda hiçbir ayrıntı vermeden sadece "barış sürecini harekete geçirmek için" diyerek ateşkes ilan etmişti.

    İspanya'da yapılan yorumlarda, ETA'nın yaklaşık 4 ay önceki açıklamasının ardındaki başlıca sebeplerin, İspanyol ve Fransız güvenlik güçlerinin son yıllardaki operasyonlarıyla ETA'nın aldığı büyük darbeler ve 2011 mayıs ayında yapılacak Bask özerk yönetimi ve yerel belediyeler seçimlerine yasadışı Batasuna partisinin de aralarında olduğu Bask'taki ayrılıkçı sol görüşlü hareket İzquierda Abertzale'nin sokulması için bir zemin oluşturma çabaları olduğu savunulmuştu.

    İspanyol medyası, ETA içinde "şiddeti terk etmeye" ilişkin sözlerin bugüne kadar hiç olmadığı şekilde yükseldiğini ve örgütte bölünmeler olduğunu iddia ederken, İzquierda Abertzale üyeleri de haftalardır ETA'nın kalıcı ve genel bir ateşkes ilan edeceği yönünde görüş açıklıyorlardı.

    ETA, bugün yayınlanan bildirisinde, Brüksel deklarasyonu olarak adlandırılan bir grup uluslararası arabulucu, Bask bölgesinde yasal olarak faaliyet gösteren EA ve Aralar partilerinin temsilcileri ile İzquirde Abertzale temsilcilerinin geçen aylarda yaptığı "kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir ateşkes" çağrısına cevap verdiğini de belirtti.

    İspanya açıklamayı önemsemiyor

    İspanya Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Alfredo Perez Rubalcaba, ETA'nın bugün açıkladığı kalıcı, genel ve uluslararası alanda teyit edilebilir ateşkesiyle ilgili olarak, "Kötü bir haber değil, ama haber de değil" dedi.

    Rubalcaba basına yaptığı açıklamada, ETA'nın bugün yayımladığı bildiriyle ilgili olarak, hükümetin spekülasyonları önlemek için, alışılmışın dışında yorum yapma gereği duyduğunu belirtti.

    "ETA'dan beklediğimiz, geri dönüşü olmayan şekilde, tamamen silah bırakmasıydı. Ama bunu yapmadı. Aynı dili ve sahneyi kullanan ETA, şiddetin son bulmasının bir bedeli olduğunu savunmaya devam ediyor" diyen Rubalcaba, "Eğer bana, 'düne nazaran bugün daha mı rahatsın' diye sorarsanız, evet. 'Bu ateşkes, ETA şiddeti bırakıyor demek mi' derseniz, hayır" ifadesini kullandı.

    ETA'ya yakın örgütler olduğunu kaydeden, yasa dışı Batasuna partisini örnek gösteren İçişleri Bakanı, Mayıs ayında yapılacak Bask bölgesi yerel seçimlerine katılmak için çaba gösteren Batasuna'ya, "Önünüzde iki opsiyon var. Ya ETA'yı, şiddeti terk etmeye, geri dönüşü olmayacak şekilde silah bırakmaya ikna edin ya da ETA ile ilişkinizi tamamen kesin" çağrısında bulundu.

    Rubalcaba, mevcut durumda Batasuna'nın yerel seçimlere katılma olasılığı bulunmadığını da ima etti.

    Hükümet sözcüsü ayrıca, ETA'nın kalıcı ateşkes ilanının inanılırlığının İspanyol güvenlik güçleri tarafından teyit edileceğini söyledi.

    Bu arada iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Madrid'de yapılan icra kurulu toplantısına katılan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun ETA'nın ateşkesi ile ilgili olarak partililere, "İhtiyatlı ve dikkatli olunması gerekiyor" dediği belirtildi.

    PSOE sekreteri Marcelino İglesias da ETA'nın ateşkes kararının "önemli" olduğunu, ancak güvenilirliğinin ve şartsız olduğunun teyit edilmesi gerektiğini ifade etti. ETA'nın bildirisiyle ilgili yorum yapan Başbakanlık'tan sorumlu Bakan Ramon Jauregui de "ETA, silah bıraktığını açıklamayacak ve bir bedel ödenmesini isteyecek ama biz bunu ödemeyeceğiz" dedi.

    Bask hükümeti de yetersiz buldu

    Bask hükümeti de ETA'nın ateşkes açıklamasını "yetersiz" olarak değerlendirdi. Anamuhalefette olan Halk Partisi de ETA'nın yeni bir açıklama yapmadığını, beklenenin "silah bırakma" olduğunu yineledi.

    Öte yandan ETA'nın ateşkesiyle ilgili birçok ünlü isim internette Twitter aracılığıyla mesaj yayımlarken, ünlü şarkıcı Alejandro Sanz, "Ben ETA'nın hiçbir şeyine inanmıyorum. Zorda olduğu anda ilk kez ateşkes ilan etmiyor. Silah bıraksınlar ve bunu şartsız yapsınlar" diye yazdı.

    50 yıldır silahlı mücadele yürüten, 858 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA, son ateşkesinden bu yana 12 kişiyi öldürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow