hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de pedal devrimi

    İzmirde pedal devrimi
    expand

    Kent içindeki 39 kilometrelik bisiklet yolunu 2017 sonunda 90 kilometreye çıkarmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Sahilevleri, Sarnıç, Harmandalı-Ulukent ve 2. Kordon'da yeni bisiklet yolları oluşturdu. Türkiye'de Bisiklet Master Planı için çalışma başlatan ilk kent olduğu belirtilen İzmir'in yeni hedefinin, Avrupa Bisiklet Turizm Ağı 'EUROVELO'ya girebilmek olduğu vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı bisiklet yolları ve kiralık bisiklet sistemi BİSİM'in devreye girmesiyle İzmir'deki bisiklet kullanımı giderek yaygınlaşıyor. 'Bisiklet kenti' hedefi doğrultusunda önemli adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, yeni projelerle çevreci ve sağlıklı ulaşım aracı bisikletin daha da yaygınlaştırılması için çalışıyor. Bir yandan kıyıları bisiklet yollarıyla buluşturup kurduğu kiralık bisiklet sistemi BİSİM ile kent yaşamına yeni bir soluk getiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için yeni rotalar oluşturuyor.

    Bu hedef doğrultusunda Harmandalı Köprülü Kavşağı ile Ulukent İZBAN istasyonu arasında  çift taraflı olarak 7 kilometre, Gaziemir'de Çamlık Rekreasyon Alanı'ndan Kısıkköy Sanayi Sitesi girişine kadar olan bölümde 2.1 kilometre, Alsancak İkinci Kordon'da ise Ali Çetinkaya Bulvarı ile 1479 Sokak arasında 600 metrelik bisiklet yolu oluşturuldu. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahilevleri'ndeki kıyı düzenleme çalışmalarının birinci etabı kapsamında 1.2 kilometre uzunluğunda bisiklet yolunu kente kazandırdı. Bostanlı İskele ile Alaybey Tersanesi arasında 2.5 kilometrelik bisiklet güzergahının 1.3 kilometresi tamamlandı.

    İzmirde pedal devrimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'İzmirDeniz' projesi kapsamında kentin sahil şeridini yeni bir bakış açısıyla yeniden düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisiklet yollarını da yeniledi. Göztepe'de beton zemin üzerinden giden bisiklet yolu, yürüyüş yolundan ayrılarak yeniden düzenlendi. Foça kıyı şeridi düzenleme çalışmaları kapsamında, Yeni Foça girişinden itibaren sahilde 1.3 kilometrelik bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı; 800 metrelik bisiklet yolunun daha yapılacağı bildirildi. Eski Foça Sahil Şeridi'nde 500 metre, Çeşme Çiftlikköy'de 6.6 kilometre uzunluğunda bisiklet yolları oluşturuldu. Üçkuyular-Sasalı arasında kıyı şeridinde mevcut yola ilave olarak, kent içinde 10.9 kilometrelik yeni bisiklet yolu daha oluşturulmuş oldu.

    2017'de yeni güzergahlar

    Bisiklet yollarının kent içerisinde yaygınlaştırılması ve ilçe merkezlerine kıyıdan bisikletle erişimin sağlanması için çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda 2017 yılında üç önemli bisiklet yolu rotasını daha hayata geçirecek. Karşıyaka Girne Caddesi bisiklet yolu düzenleme projesi kapsamında Yunuslar ile Nergis İZBAN istasyonu arasında 1.6 kilometrelik, Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Aşık Veysel Rekreasyon Alanı arasını bağlayan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerinde 7 kilometrelik bisiklet yolu en yakın zamanda hizmete açılacak. Bunun yanında Güzelbahçe 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı ile Narlıdere Dilek Sokak arasında 6.5 kilometre, Narlıdere Dilek Sokak ile İZSU arıtma tesisi arasında 3.5 kilometre, Urla Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde 3.9 kilometre, Urla Ahmet Besim Uysal Caddesi'nde ise 2.5 kilometrelik bisiklet yolu oluşturulacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Horizon 2020 kapsamındaki 'Okula Bisikletle Git' temalı Avrupa FLOW projesi için de Bornova 4. Sanayi Sitesi-Ege Üniversitesi Kavşağı arasında 3 kilometrelik bisiklet yolu daha hizmete açılacak. Sadece bu projelerin hayata geçmesi ile mevcut bisiklet yolları 90 kilometreye ulaşmış olacak.

    İzmirde pedal devrimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sırada 24.5 kilometre daha var

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Çeşme Dalyan'da 3.2 kilometre, Çeşme Çiftlikköy'de 2.6 kilometre, Menemen Seyrek ile Koyundere Kavşağı arasında 2.7 kilometre, Ege Üniversitesi Kavşağı ile Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi arasında 2.5 kilometre, Bergama'da 9 kilometre, Alsancak Limanı ile Karşıyaka kıyı arasında kesintili bölgelerde de 4.5 kilometre olmak üzere 24.5 kilometrelik yeni bisiklet güzergahını da projelendiriliyor. 

    Avrupa hedefi

    Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, yalnızca hobi ve spor amaçlı kullanımının dışında kent içi ulaşımın bir parçası haline getirilmesi konusunda çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni hedefini Avrupa Bisiklet Turizm Ağı 'EUROVELO' ya girmek olarak belirledi.

    İzmirde pedal devrimi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow