hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mübarek ABD'yi nasıl ters köşeye yatırdı?

    Mübarek ABDyi nasıl ters köşeye yatırdı
    expand

    Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 'istifa edebileceği' yönündeki ilk açıklamalar Washington cephesinde de memnuniyet yaratmıştı. Ancak Mübarek'in adımlarının 'yetkilerinin bir kısmını yardımcısına devretmesiyle' sınırlı kalması ABD'de 'soğuk duş' etkisi yarattı. Mübarek'in açıklamalarına mesafeli olan ABD Başkanı Barack Obama, Mısır liderinin sözlerine açıklık getirmesini istiyor.

    Son 24 saatte yaşananlar, uluslararası kamuoyunda Washington'ın imajını zedelemedi demek zor.

    Kulislerde ABD'nin Mısır'dan gelen sinyalleri yanlış algıladığı yorumları yapılıyor. Çünkü Hüsnü Mübarek'in açıklamasından önce ABD'den gelen mesajlar Mübarek'in görevi bırakabileceğini işaret ediyordu.

    CIA Direktörü, Mübarek'in istifa edebileceğini söylemişti. Başkan Obama da Mübarek'in açıklamasından 40-45 dakika önce bir üniversitede yaptığı konuşmada oldukça heyecanlıydı, "Mısır'da tarihin dönüştüğü bir an yaşıyoruz" demişti. Tüm bunlar Beyaz Saray'ın olaya hakim olduğu izlenimini vermiş ve Mübarek'in gerçekten görevden ayrılacağına dair umutları artırmıştı.

    Ancak Mübarek devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, istifasını açıklamadı, yetkilerinin belirli bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini bildirdi.

    Beyaz Saray da Mübarek'in açıklamasını tüm dünya gibi televizyondan izledi ve açıklamayı dinleyen herkes gibi onlar da şaşırdı ve kafası karıştı. Hatta doğrulanmasa da Amerikan medyasında bir Amerikalı yetkilinin "Bize söylenen bu değildi" şeklinde bir açıklaması yer aldı.

    Yani ABD, Mübarek'ten kesin bir yetki devri bekliyordu ama Mübarek'in açıklamasında "bu ABD'nin beklediği kadar kesin bir dille" söylenmedi.

    Obama sessizliğini 3 saat sonra bozabildi

    Washington sessizliğini Mübarek'in konuşmasından yaklaşık 3 saat sonra bozabildi. Amerikan Başkanı Obama, ulusal güvenlik takımıyla yaptığı değerlendirme toplantısının ardından yazılı bir açıklama gönderdi.

    Açıklamada, "Mübarek yönetiminin bahsettiği görev devrinin anlamlı ve yeterli bir değişiklik olup olmadığı açık değil" denildi, "Mısırlılar Mübarek yönetiminin gerçek bir demokrasiye geçmek istediğine ikna olmamıştır. Mısır yönetimi hakiki bir demokrasiye geçiş için güvenilir, kesin ve somut bir yol ortaya koymalıdır. Bu Mısır yönetiminin Mısır halkına ve dünyaya karşı sorumluluğudur" ifadesi kullanıldı.

    Açıklamada, "Mübarek yönetiminin yaptığı değişiklikleri ve ülkeyi demokrasiye götürecek süreci adım adım, kesin bir dil kullanarak, hızla açıklamasını istiyoruz" denildi.

    Beyaz Saray şu an ABD Mısır'da gücün kimde olduğunu, muhataplarının kim olduğunu çözmeye çalışıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow