hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öcalan'ın gizlendiği rezidans icralık

    Öcalanın gizlendiği rezidans icralık
    expand

    Yunanistan'ın 1999 yılında Abdullah Öcalan'ı gizlediği Nairobi'deki Yunan Büyükelçisi'nin, rezidansı ekonomik kriz yüzünden icra tehlikesi ile karşı karşıya.

    Nairobi'deki Yunan Büyükelçiliği "Öcalan skandalı"ndan 12 yıl sonra kirası ödenemediğinden Atina'da yine gündemde.

    Yunan internet sitelerinde yer alan haberlere göre, Nairobi Büyükelçisi Dimitrios Lundros, 9 Şubat'ta Yunan Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, personelin maaşını alamadığından ciddi sıkıntı içinde bulunduğunu ve kelimenin tam anlamıyla yakında aç kalacağını belirtti.

    Büyükelçi Lundros, maaşlar bir yana, daha ocak ayı masraflarının gönderilmemesi yüzünden büyükelçilik araçlarının benzinden kaldığını, binada da elektrik için jeneratörü çalıştıracak yakıt bulunmadığını kaydetti.

    Kaldığı rezidansta ise ısınacak yakıt kalmadığını ve kiraların ödenmediği takdirde mülk sahibinin kira sözleşmesini tek taraflı ihbar edeceğini belirten Büyükelçi Lundros, "Eğer bu Büyükelçilik kapatılacaksa ülkemizin itibarı sarsılmadan ve yükümlülüklerimiz yerine getirilerek yapılmalıdır" dedi.

    Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi partisi bir soru önergesiyle büyükelçi Lundros mektubunu parlamentoya getirip hükümete hesap sordu.

    Öcalan 1999 yılında Atina'ya getirildiğinde dönemin Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'un emriyle 30 Ocak'da Kenya'ya götürülüp iki hafta süreyle Nairobi Büyükelçisinin rezidansında gizlenmişti.

    Kenya makamlarının "büyükelçilikten uzaklaştırılması" ültimatomu üzerine Yunan tarafı, "Hollanda'ya gideceksin" diyerek 15 Şubat'ta Öcalan'ı büyükelçilik binasından çıkarmıştı. Bir dizi gelişmeler sonunda Öcalan 16 Şubat 1999'da Türkiye'ye getirilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow