hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alman Cumhurbaşkanı 'İslam' sözlerini yineledi

    Alman Cumhurbaşkanı İslam sözlerini yineledi
    expand

    Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, İslam'ın Almanya'nın bir parçası olduğunu yineledi.

    Geçen hafta boşalan İçişleri Bakanlığı’na getirilerek göreve başlar başlamaz ayağının tozuyla yaptığı açıklamada İslam dininin Almanya'ya ait olmadığını söyleyerek tartışma başlatan Hans Peter Friedrich'in iddiasına karşılık Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Katar merkezli haber kanalı El Cezire'de "İslam Almanya'nın bir parçasıdır" sözlerini yineledi.

    Eleştirilerin odağındaki yeni Bakan Friedrich ise, yengesinin de Türk olduğunu hatırlatırken Almanya’da Müslümanlarla diyalogu geliştirmeyi hedeflediğini, 29 Mart’ta İslam Konferansıi toplantısı yapılacağını söyledi.

    İşte o röportaj...

    Kısa süre önce Katar’a giden Cumhurbaşkanı Christian Wulff,’un El Cezire televizyonuyla yaptığı röportaj yayınlandı. Geçen Kasım ayında iki Almanya'nın birleşme töreninde aynı yöndeki açıklamaları nedeniyle Birlik Partili politikacılar tarafından eleştirilen Wulff, röportajda bir dinin doğrudan terör ile ilişkilendirilemeyeceğini vurguladı.

    Almanya’daki Müslüman göçmenlerin de Almanlar gibi eşit haklara sahip olduklarını ve ülkenin kalkınmasına katkı sağladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Wulff, Mısır, Libya ve Tunus'taki demokrasi talebiyle başlayan devrimci hareketleri destekleyeceklerini söyledi.

    "Diyalog istiyorum"

    Göreve başladığı ilk günde, “Burada yaşayan Müslümanların, bu ülkeye ait hemşerilerimiz olduklarına inanıyorum. Ancak İslam’ın Almanya’ya ait olduğu, tarihî belgelerle kanıtlanamayacak bir olgudurö sözleri tepki toplayan Bakan Friedrich, eleştirilere yanıt vererek soru işaretlerini gidermeye çalıştı. Hıristiyan Sosyal Birlik Parti'li yeni Bakan, Almanya’da Müslümanlarla diyalogu geliştirmeyi hedeflediğini ve bu amaç doğrultusunda oluşturulan İslam Konferansı’nın 29 Mart tarihli toplantısının da yapılacağını söyledi.

    Bakan Friedrich, 'Bild am Sonntag' gazetesine erkek kardeşinin eşinin Türk olduğunu açıklarken, yengesinin babasının bir camiinin kurucularından olduğunu hatta kendisinin de her yıl Ramazan ayında iftara katıldığını anlattı.

    CDU'lu Volker Kauder de, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde yaşayan Müslümanlar Almanya'ya aittir Ama İslam dini, toplumumuzu hiçbir zaman etkilemedi ve bugün de etkilemiyor. İslam Almanya'ya ait değildir" dedi. Aynı şekilde Meclis İçişleri Komisyon Başkanı Wolfgang Bosbach da "Elbette ki, İslam ülkemiz gerçekliğinin bir parçasıdır ancak ülkemizin kimliği olduğunu söyleyemem" dedi.

    CDU içinde Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Meclis Dışişleri Komisyon Başkanı Ruprecht Polenz ise, "Bir dünya dininin Almanya'ya ait olmadığını söylemek doğru olmaz" diyerek, Cumhurbaşkanı Christian Wulff'a destek verdi. Polenz, bunun aksi durumunda Almanya'da yaşayan 4 milyona yakın Müslümanın dinlerini kabullenilmediği hissine kapılacağını vurguladı Polenz, Alman anayasasında devletin dinlere tarafsız yaklaşacağının yer aldığını belirtirken, Cumhurbaşkanının sözleriyle, İslam'ın, tıpkı Hıristiyanlık gibi Almanya'yı etkilediğini kastetmediğini ifade etti.

    Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat yeni bakanla diyalog ve çözüm arayışını sürdürmek istediklerini belirtirken, "Sayın Bakan kavgayı tercih ederse o zaman kavgamızı da ederiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow