hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul depremi için hazırlık çağrısı

    İstanbul depremi için hazırlık çağrısı
    expand

    Londra merkezli Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), dünyanın önümüzdeki 10 yıl içersinde sayıları üç ile beş arasında değişen büyük şehir felaketleriyle başa çıkabilmek için hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu.

    Komite bu felaketlerle ilgili hazırlıklara şimdiden başlanması gerektiğini belirtip, yardım çalışanlarının en çekindiği felaketlerin Tahran, Katmandu ve İstanbul depremleri olduğunu kaydetti.

    Komite geçtiğimiz yıl 300 bin kişinin ölmüyle sonuçlanan Haiti depreminden sonra bir rapor hazırlamakla görevlendirildi.

    Raporda böyle bir felaket sonrası yerel mağaza ve işyerleri, toplumlar ve hükümetlerle ortak çalışmalar yürütmenin önemine de değinildi.

    Deprem sonrası kamp kurmak ya da geçici barınaklar yapmak yerine, insanların yakınlardaki başka yerleşim bölgelerine kalıcı olarak yerleştirilmesine öncelik verilmesi de raporda altı çizilen konular arasında bulunuyor.

    İstanbul, Tahran, Katmandu ya da başka bir metropolü vuracak bir depremde en çok da toplam sayıları 950 milyon olan gecekondu yaşıyanlarının etkileneceği belirtilidi.

    DEC raporun sonuç bölümünde uzun vadeli çalışmalara yapılmasına ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow