hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya'da faciaya ramak kaldı!..

    Japonyada faciaya ramak kaldı..
    expand

    Dünyayı alarma geçiren nükleer tehdit büyüyor. Fukuşima santralinde radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik 48 saate girildiği belirtildi. ABD Nükleer Denetleme Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre de, 'büyük bir nükleer felaket'e ramak kaldı. Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandı.

    İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Japonya'da Fukuşima nükleer santralından radyasyon sızıntısını önlemeye yönelik çabaların kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekti ve Fransız nükleer uzmanlara dayanarak Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zamanın kaldığını belirtti.

    Gazete kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığını kaydetti.

    Bazı ülkelerin vatandaşlarına Tokyo'yu terk etme çağrısı yaptığını anımsatan Daily Telegraph, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerden Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon incelemesi yapmasını istediğini belirtti.

    Felakete ramak kaldı

    RADYASYON İZİ


    Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandı.

    Yolculardan 50'li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı, bu yolcunun Fukuşima'da yaşadığınını sanıldığı kaydedildi.

    YTN televizyonu da yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını duyurdu.

    Reuters muhabiri, havaalanındaki radyasyon kontrollerinin gönüllülere
    yapıldığını söyledi.
    Öte yandan tehlikeyi önleme çalışmaları ise devam ediyor. Fukuşima nükleer santralinde meydana gelecek herhangi bir erimeye karşı reaktörlere su püskürtülüyor.

    ABD Nükleer Denetleme Komisyonu'ndan yapılan uyarıda, santralin yakıt depolama havuzundaki suların tamamının bittiğini, bunun "büyük bir nükleer felakete ramak kalması" anlamına geldiğine dikkat çekildi.

    Komisyon Başkanı, tesiste radyasyon seviyesinin oldukça yüksek olduğunu ve nükleer çubukların erimesi durumunda, içindeki radyoaktif yakıtın geniş bir alana yayılabileceğini söyledi.

    Bunun üzerine bölgeye ekip gönderildi. 3 ve 4 numaralı reaktörlere askeri helikopterler, havadan deniz suyu dökmeye başladılar. Helikopterin en az dört kez su attığı, ancak televizyondan izlendiği kadarıyla suyun çoğunun rüzgarla dağıldığı belirtiliyor. Havadan su atarak hem 3. reaktörde soğutma sağlamak hem de kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuza su tedarik etmenin amaçlandığı belirtildi.

    Depolama havuzlarının sürekli soğutma suyuna ihtiyacı var. Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor. Santralde çalışanlar dün radyasyon seviyesinin çok yükselmesi üzerine santralden ayrılmış ve bu yüzden zaman kaybedilmişti. Santralde 180 acil durum personeli görev yapıyor.

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da hasar gören nükleer santralin kullanılmış yakıt havuzunun durumuyla ilgili endişelerini dile getiriyor.

    Bu arada Japonya'nın doğusunda, elektrik tüketiminde tasarruf yapılmazsa geniş çaplı elektrik kesintisi olabileceği bildirildi.

    Kaçıyorlar, ölü sayısı 5 bini aştı

    Art arda gelen felaketlerle boğuşan halksa, çareyi kaçmakta buluyor. Kaçabilenler ülkenin güneyine ya da yurtdışına gidiyor. Yabancı hükümetler de kendi vatandaşlarını geri çağırmaya başladı. Ölü sayısı resmi olarak 5 bini aştı.

    9 şiddetindeki depremin üstüne korkunç bir tsunami faciası yaşayıp, daha sonra da nükleer tehditle karşı karşıya kalan Japonlar için dün yağan kar, tuz-biber etkisi gösterdi. Evi yıkıldığı ya da sular altında kaldığı için barınaklarda yaşamak zorunda yaklaşık 550 bin Japon, bir yandan da her geçen gün soğuyan hava ve karla mücadele etmek zorunda kaldı.

    Lapa lapa yağan kar, arama ve kurtarma çalışmalarını da olumsuz etkiledi.

    Bu arada Çinli meteorologlar, kötü hava koşullarına farklı bir yaklaşım getirerek, kar ve yağmurun, radyasyonun başka bölgelere yayılmasını önlemede Japon hükümetine yardım edeceğini öne sürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow