hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bingazi'de Türk konsolosluğuna saldırı

    Bingazide Türk konsolosluğuna saldırı
    expand

    Libya'nın Bingazi kentindeki Türkiye Başkonsolosluğu önünde toplanan silahlı bir grup, konsolosluğun tabelalarını söktü.

    AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 17 Şubat Devrimci Gençleri tarafından öğlen saatlerinde düzenlenen gösteriden bir süre sonra konsolosluk önünde bir araya gelen bıçaklı ve silahlı bir grup Türkiye Başkonsolosluğuna saldırdı.

    Konsolosluk önündeki tabelaları söken ve çevreye zarar veren grup, konsolosluk önüne gelen muhalifler tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

    Türkiye'den hiçbir yardım beklentisi içinde olmadıklarını belirten ve kendilerini muhaliflerin kurduğu konseyin üyesi olarak tanıtan kişiler, konsolosluktaki Türk bayrağının indirilmesini istedi.

    Konsolosluktaki bayrak indirilmediği takdirde zorla indirileceği tehdidinde bulunan kalabalık, eylemine devam ediyor.

    Sayıları giderek artan öfkeli kalabalık, Türkiye aleyhine sloganlar atıyor.

    17 Şubat Devrimci Gençleri tarafından Elmuruc Caddesi'ndeki Türkiye Başkonsolosluğu önünde öğle saatlerinde düzenlenen gösteride kalabalık adına açıklama yapan Muhammed Bayku, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, muhaliflere destek vermediği ve muhaliflerin silahlandırılmasına karşı çıktığı gerekçesiyle eleştirmişti.

    Erdoğan'ın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Bayku, Erdoğan'a, "Libya halkının yanında yer alması" çağrısında bulunmuştu.

    Bayrağı indirmek istiyorlar

    Konsoloslukta, Başkonsolos Ali Davutoğlu ile 10 başkonsolosluk çalışanı, 5 Türk Kızılayı çalışanı, 3 UMKE görevlisi, 10 özel harekat polisi ve 8 basın mensubu olmak üzere 36 kişi bulunuyor.

    Başkonsolos Davutoğlu, eylemin devam ettiğini ancak gösterici sayısında azalma gözlemlediğini belirterek, "Kalabalık grup, bayrak indirilmeyinceye kadar eylemin devam edeceğini söylüyor. Biz de bayrağımızı indirmeyeceğimizi belirttik. Biz bayrağımızı indirmeyiz, onlar da bayrağı indirme cesaretinde bulunamaz. Konsolosluk içinde güvenlik açısından herhangi bir sıkıntımız yok. Eylemciler de bunu farkında. Bekleyişimiz sürüyor" dedi.

    Dışişleri: "Provokatif eylem"

    Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosluğu önündeki gösteriyi "küçük bir grubun provokatif gösterisi" olarak değerlendirdiklerini söyledi.

    Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Libya'da Bingazi Başkonsolosluğu önünde küçük bir grubun Türkiye aleyhinde gösteri düzenlediğini hatırlatarak, "Gösteriyi provokatif bir eylem olarak değerlendiriyoruz. Gelişmeleri izliyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow