hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Blackwater BAE'de gizli ordu eğitiyor!

    Blackwater BAEde gizli ordu eğitiyor
    expand

    Arap dünyası isyan dalgası ile sarsılırken bölgede henüz bundan nasibini almamış ülkelerden birinin tartışma yaratan projesi ifşa oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater'ın kurucusu Eric Prince ile, paralı birliklerden oluşan özel bir TİM oluşturmak için anlaştığı ortaya çıktı. 800 kişilik birlikle amaç olası iç isyanı bastırabilmek.

    Bir ABD gazetesi, Blackwater güvenlik şirketinin Birleşik Arap Emirliği'nde (BAE) gizli bir ordu hazırlamakla meşgul olduğunu yazdı.

    Newyork Times gazetesinin haberine göre, 2010 yazından itibaren Kolombiya ve Güney Afrika'dan birlikler BAE'deki eğitim kampına getirilmeye başlandı.

    Prince, TİM'de özellikle Müslüman askerlerin yer almamasını istedi. Buna gerekçe olarak da, "herhangi bir çatışma anında Müslüman kardeşlerine silah doğrultamayabilirler" açıklamasında bulundu.

    Aynı habere göre geçen yıl ABD'de karşılaştığı bir takım yasal engellerden dolayı BAE'de ikamet eden Prince, Ebu Dabi emiri tarafından hizmete alınmış ve bu emirlik için yabancı güçlerden oluşacak gizli bir ordu kurmakla görevlendirilmişti.

    Bu gizli birliğin ülke içinde ve dışında bir takım gizli operasyonlara katılması ve muhtemel herhangi bir terörist saldırı karşısında bu ülkenin petrol boru hatları ile gökdelenlerini korumakla, ülke içinde baş gösterebilecek herhangi bir halk isyanını bastırmakla görevlendirilmişti.

    Gizli projenin ortaya çıkması Arap dünyasının isyan dalgası ile sarsıldığı döneme denk geldi.

    Ancak habere göre Washington'ın müttefiki Abu Dabi'nin bu kararı isyan dalgası henüz patlak vermemişken alındı.

    Amerikalıların yabancı askerlere eğitim vermesi ABD yönetiminin iznine tabi. Yani Eric Prince, Abu Dabi'de "Lejyoner Birliği" kurmadan önce, Washington'dan izin almalıydı. Ama o izin alındı mı, alınmadı mı belli değil. Barack Obama yönetimi şimdi bunu araştırıyor.

    Birleşik Arap Emirlikleri ise, "Silahlı Kuvvetlerimizi güçlendirmek için dışarıdan destek almak uluslararası hukuka uygun" diyor.

    Abu Dabi'nin, plan aşamasındaki nükleer reaktörlerin korunması ve siber güvenlik konusunda da Eric Prince'in şirketi ile ayrı bir sözleşmesi bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow