hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya krizin faturasını iktidara kesti

    İspanya krizin faturasını iktidara kesti
    expand

    İspanya'da protestoların gölgesinde düzenlenen yerel seçimlerin galibi, muhalefetteki Halk Partisi oldu. İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi ise, 32 yıl aradan sonra Barcelona'da belediye başkanlığını kaybetti. Başbakan Zapatero, "Alınan yenilginin çok açık bir şekilde ekonomik krizle bağlantısı var" dedi, oy vermeyenleri anladıklarını söyledi. Protestocular ise hala sokakta.

    İspanya'da pazar günü yapılan yerel seçimlerin galibi ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) olurken, iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) büyük bir düşüş yaşadı.

    Yerel seçimler sonunda sandıkların yüzde 98'i açıldı. Resmi sonuçlara göre, oyların yüzde 37,58'ini PP, yüzde 27,82'sini PSOE aldı.

    Katılımın yüzde 66 düzeyinde olduğu seçimlerde PP'nin aldığı başarı "tarihi zafer" olarak gösterilirken, PSOE için "tarihi yenilgi" yorumları yapılıyor.

    İspanya'daki 17 özerk yönetimden 13'ünde yapılan özerk yönetim parlamentosu seçimlerinde de PP 11, PSOE 1 ve Navarra Birlik Partisi de 1 bölgede önde gösterildi.

    Sosyalistlerin, 32 yıl aradan sonra Barcelona da belediye başkanlığını kaybediyor olması da önemli bir ayrıntı olarak öne çıktı.

    Barcelona'da belediye başkanlığında, Katalonya bölgesinde faaliyet gösteren ve Katalonya özerk yönetim parlamentosunda iktidarda yer alan Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CIU) adayı önde bulunuyor.

    Bu arada, AB terör örgütleri listesinde yeralan ETA'nın stratejisinin bir parçası olarak kurulduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme tarafından yasaklanan, daha sonra ETA ile bağlantılı olduğuna ilişkin delil olmadığına kanaat getirilerek Anayasa Mahkemesi'nce seçimlere katılmasına izin verilen Bildu koalisyonu da büyük başarı elde etti.

    İspanya genelinde toplam yüzde 1,51 oranında oy alan Bildu seçimlere katıldığı Bask ve Navarra bölgelerinde 1110'den fazla belediyede kazanarak, Bask bölgesinde ikinci büyük parti olarak dikkat çekti.

    Yerel seçimler sonunda ülke genelinde oyların dağılımında ilk 5 sırayı şu partiler aldı:

    - PP yüzde 37,53 (26 bin 945 belediye),
    - PSOE yüzde 27,59 (21 bin 765 belediye),
    - Komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) yüzde 6,3 (2 bin 230 belediye),
    - Katalonya'da faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) yüzde 3,46 (3
    bin 862 belediye),
    - Bask ve Navarra bölgesinde ilk kez seçimlere katılan Bildu koalisyonu yüzde 1,39 (bin 138 belediye).

    Zapatero: "Yenilginin sebebi ekonomik kriz"


    İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da, yerel seçimlerde aldıkları yenilginin, ekonomik krizle bağlantısı olduğunu savundu.

    Zapatero, basına yaptığı açıklamada, "Sosyalistler çok açık bir şekilde kaybetti. Biz kazandığımız zaman kazanmasını bildiğimiz gibi kaybettiğimiz zaman da kaybetmesini biliyoruz" dedi. "Son yıllarda İspanya'nın yaşadığı ekonomik krizin, 5 milyona varan işsiz sayısının, kapanan KOBİlerin, düşen üretimin seçimlerin kaybedilmesindeki ön önemli etken olduğuna inandıklarını" kaydeden Zapatero, "Alınan yenilginin çok açık bir şekilde ekonomik krizle bağlantısı var. Bu kriz vatandaşların güvenini sarstı, birçok genç geleceğinden kaygı duyuyor ve bugün sandıkta bu endişelerini dile getirdiler. Onları anlıyoruz" diye konuştu.

    İspanya Başbakanı 2012 yılı Mart ayında yapılması öngörülen genel seçimlerin erkene alınmasının söz konusu olmadığını, iktidar olarak "şu andan itibaren tek hedeflerinin ülkeyi bir an önce ekonomik büyümeye ve refaha kavuşturmak" olduğunu söyledi.

    "Ekonomik büyüme ve istihdam yaratılması kolay ve hızlı bir yol değil, ama tek yol ve İspanya'nın bunu başaracak iradesi ve gücü var" diyen Zapatero, "Bizi en çok endişelendiren işsizliktir" açıklamasında bulundu.

    Halk hala sokakta

    Günlerdir işsizliği ve yolsuzluğu protesto eden binlerce kişi ise hala sokakta. Ülkede seçim günleri gösteri yapmak yasak.

    Ancak protestocular seçimler sırasında ve sonrasında da Puerto del Sol meydanını terketmedi.

    Adeta Mısır'daki Tahrir meydanındaki gibi 15 Mayıs'tan bu yana meydanda yatıp meydanda kalktılar, ekonomik krizi yönetmekte başarısız gördükleri iktidar partisini protesto ediyorlar.

    Basın bombaladı

    İspanya'da dün yapılan ve ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) büyük zaferi ile sonuçlanan yerel seçimlerle ilgili basında yer alan yorumlarda, "Sosyalistler, demokrasi tarihinin en kötü sonucunu aldı. Halk Partisi, iktidara yürüyor" denildi.

    Yüksek tirajlı sol görüşlü El Pais gazetesi "PP, sosyalistleri süpürdü", "22 Mayıs tsunamisi PSOE'yi (Sosyalist İşçi Partisi) batırdı" ifadelerini başlıklarına çıkardı.

    Merkez sağ görüşlü El Mundo gazetesi ise "İspanya değişiklik istiyor" ifadesini manşetine çıkardı. Yapılan yorumlarda, "Vatandaş konuştu ve hiçbir şüphe bırakmadan radikal değişiklik istediğini gösterdi. Zapatero dönemi her geçen gün sona daha çok yaklaşıyor" denildi.

    Sağ görüşlü diğer gazetelerden La Razon, "Rajoy tüm İspanya'da PSOE'yi bozguna uğrattı", ABC de "İspanya oyunu değişiklik için kullandı ve PSOE çöktü" ifadelerini öne çıkardı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow