hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'de hızlı tren faciası

    Çinde hızlı tren faciası
    expand

    Çin'in doğusundaki Cıciang eyaletinde hızlı trenin iki vagonunun raydan çıkarak köprüden uçması sonucu ölü sayısı 35'e yükseldi. Bu arada ülkede hızlı trenlerin güvenli olup olmadığı tartışması başladı.

    Şinhua ajansı ölü sayısının arttığını duyururken, yaralı sayısının artıp artmadığı ile ilgili bir bilgi verilmedi.

    D301 sefer sayılı Pekin-Fucou seferini yapan hızlı tren yerel saatle dün 21.00 sularında D3115 sefer sayılı Hangcou-Fucou seferi yapan trene arkadan çarpmış, D301'in ilk 4 vagonu ile D3115'in ise 15 ve 16. vagonları raydan çıkmıştı.

    Bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Yetkililer, ölenlerden 19'unun kimliklerinin tespit edildiğini kaydetti.


    Kaza yapan trenler ülkede ilk nesil "Dong Çı" adı verilen hızlı trenlerden ve ortalama hızları 150-200 kilometre arasında değişiyor.

    "D serisi" trenler Çin'de 30 haziranda dünyanın en uzun hızlı tren hattı Pekin-Şanghay güzergahında hizmete giren ve yeni nesil "Gao Tie" hızlı trenler kadar süratli değil.

    Öte yandan ülkede Pekin-Şanghay arasındaki hizmet veren "Gao Tie" trenlerinde son zamanlarda elektrik kesintileri nedeniyle bazı sorunlar yaşanıyor.

    Tren seferleri durduruldu

    Çin'in doğusundaki Cıciang eyaletinde hızlı trenin dört vagonunun çarpışma sonucu raydan çıkarak viyadükten uçması üzerine bölgede 26'sı hızlı, 58 tren seferi durduruldu.

    Vıncou Belediye Başkanı Cao Yidı, kaza sırasında D3115'te 900, D301'de 500 olmak üzere trenlerde toplam 1400 kişinin bulunduğunu, kazadan yara almadan kurtulanların karayoluyla gönderildiğini söyledi.

    Yetkililer, yerel saatle 20.27'de meydana gelen kaza sırasında zıt istikamette başka bir trene de yıldırım düştüğünü, ölü ya da yaralı olmadığını bildirdi.

    Hızlı tren tartışması başladı

    Kazanın ardından internette yapılan yorumlarda halkın özellikle hızlı trenlerle alakalı endişeleri dikkat çekerken, çok sayıda kişinin hızlı trenleri tercih etmeyeceği, hızlı trenlerin tekrar kamu güvenini kazanmasının "uzun ve zorlu bir süreç" olacağı yönündeki değerlendirmeler öne çıkıyor.

    Çin'de son günlerde dünyanın da gündeminde olan dünyanın en uzun hızlı tren hattı Pekin-Şanghay hattında, hizmete girdiği 30 Haziran'dan beri üç kez elektrik kesintisi, yıldırım gibi etkenler yüzünden gecikmeler olmuş ve ulusal basında bu konu sık sık gündeme gelmişti.

    Kaza yapan trenler ülkede ilk nesil "Dong Çı" adı verilen hızlı trenlerden ve ortalama hızları saatte 150-200 kilometre arasında değişiyor. 30 Haziran'da hizmete giren Pekin-Şanghay hızlı tren hattı ve doğu bölgelerin bazı bölümlerinde yeni nesil yüksek hızlı "Gao Tie" trenleri çalışıyor.

    Çin'in doğusunda bulunan Hangcou'dan günde ortalama 30 hızlı tren seferi yapılıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow