hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO helikopteri düştü: 31 ABD askeri öldü

    NATO helikopteri düştü: 31 ABD askeri öldü
    expand

    Afganistan'da NATO helikopteri düştü. Helikopterdeki 31 ABD askeri ile 7 Afgan askeri öldü. ABD'li üst düzey bir yetkili, helikopterin Taliban tarafından düşürüldüğünü doğruladı.

    Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Vardak bölgesinde dün gece düşen NATO helikopterinde 31'i ABD, 7'si de Afgan askeri olmak üzere toplam 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

    Karzai yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'ya bir başsağlığı mesajı gönderdiğini belirtti.

    Taliban güçleri, helikopteri NATO ile çatışmalar sırasında kendilerinin düşürdüğünü açıklamıştı.

    "Helikopteri direnişçiler düşürmüş"


    Afganistan makamları, ülkenin orta kesimlerinde dün gece düşen Amerikan helikopterini Taliban militanlarının roketle vurduğunu belirtti.

    Helikopterin düştüğü Vardak vilayetinin yetkili makamlarından Şahidullah Şahid, Amerikan helikopterini Taliban militanlarının düşürdüğünü belirterek, helikopterin kalkışı sırasında roketle vurulduğunu kaydetti.

    Bu arada Associated Press haber ajansı konuya ilişkin verdiği haberde, ABD yönetiminden üst düzey bir yetkilinin, "Görünüşe göre helikopteri direnişçiler düşürmüş" şeklindeki sözlerine yer verdi.

    NATO'dan yapılan açıklamada da olayın meydana geldiği sırada "bölgede düşman faaliyetinin" bulunduğu kaydedilmişti.

    NATO'dan bir kaynağa göre, 44 asker ve 3 kişilik mürettebat taşıma kapasiteli düşen Chinook modeli helikopterdeki Amerikan askerleri özel kuvvetler mensubuydu.

    Afganistan'a 2001 sonunda başlayan koalisyon müdahalesinin bu en ağır kaybıyla ilgili NATO, şimdiye kadar can kaybı sayısını resmi olarak açıklamadı.

    Obama üzüntüsünü dile getirdi


    Olayı Camp David'de öğrenen ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada, bunun, Amerikan ordusunun ve ailelerinin yaptığı "olağanüstü fedakarlıkları" hatırlattığını belirterek, Amerikan halkının, hayatını kaybeden 31 Amerikan askerinin aileleri için dua ettiğini söyledi.

    Barack Obama, olayda 7 Afgan askerinin yaşamını yitirmesinden de üzüntü duyduğunu kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow