hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    " İsraili'n Türkiyeyi aşağılaması kocaman hata"

     İsrailin Türkiyeyi aşağılaması kocaman hata
    expand

    The Guardian, başyazısında Başbakan Erdoğan’ın Mısır ziyaretinin çok yakında izleneceğini belirtirken, Türkiye ile Mısır’ın İsrail’e karşı ortak bir cephe oluşturması halinde İsrail’in bölgedeki izolasyonunun çok derinleşeceği uyarısını yaptı.

    Hasmane bir Türk-Mısır ittifakının İsrail için stratejik sonuçlarının yıllarca sürebileceğini belirten gazete, "İsrail, Türkiye ile ilişkileri onarmalı ve bunu çabuçak yapmalı" dedi.

    " İsraili'n Türkiyeyi aşağılaması kocaman hata"

    İsrail’in filo baskını nedeniyle "özür dilemeyi reddederek Türkiye’yi aşağılamasının kocaman bir hata olduğu" yorumları yapılıyor. İngiliz The Guardian gazetesi, başyazısında Başbakan Erdoğan’ın Mısır ziyaretinin çok yakında izleneceğini belirtirken, Türkiye ile Mısır’ın İsrail’e karşı ortak bir cephe oluşturması halinde İsrail’in bölgedeki izolasyonunun çok derinleşeceği uyarısını yaptı. Gazete, İsrail’in, hızla Türkiye ile ilişkileri onarması gereğinin altını çizdi.

    İngiliz The Guardian gazetesi, "Türk-Mısır İttifakı: İsrail, Bölgesel İzolasyonla Karşı Karşıya" başlığını kullandığı başyazısında "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti, tüm ziyaretlerden fazla dikkatle izlenecek" dedi. Gazete ziyaretin, İsrail’in Mısırlı askerleri öldürmesi nedeniyle "aşağılanmış" hisseden binlerce Mısırlının, Kahire’deki İsrail büyükelçiliğine fırtına gibi girmesinden sadece üç gün sonra gerçekleşeceğine dikkat çekti.

    Başbakan Erdoğan’ın, Mısır’a, "vatandaşları da Gazze filosunda İsrailli askerlerce de öldürülen bir bölgesel güç ve NATO üyesi ülkenin desteğini" götüreceğini belirten Guardian, "Eğer devrim sonrası Mısır ile ekonomik açıdan yükselen Türkiye, eski ortak müttefiklerine karşı ortak bir cephe kurarsa ki tüm işaretler bu yönde, o zaman İsrail’in bölgedeki izolasyon çok derinleşecek" yorumunu yaptı.

    -"Hasmane bir Türk-Mısır ittifakının sonuçları çok daha ağır olacak"

    Guardian, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun "gerçek bir tercih" yapma durumunda olduğunu belirterek, "Mavi Marmara’daki ölümler için özür dilemeyi reddederek Türkiye’yi aşağılamayı kocaman bir hata olduğunu anlamalı" dedi. Başyazısında şöyle devam edildi: "Hasmane bir Türk-Mısır ittifakının İsrail için stratejik sonuçları, yıllarca sürebilir ve sadece birkaç gün süren, BM Palmer Raporundaki taktik zaferin avantajlarından çok daha ağır basacak. İsrail, Türkiye ile ilişkileri onarmalı ve bunu çabucak yapmalı. Bu yakınlaşmanın bedeli, son birkaç hafta artmış olsa da hala ödenmesine değer." Başyazasında Netanyahu’nun, karşı karşıya bulunduğu seçeneklerin belli olduğu vurgulanırken, "Ya yeni bir savaş için hazırlıkları yapacak (ki Avigdor Lieberman’ın Türkiye’ye yanıtı, İsrail’in PKK’yı silahlandırması oldu) ya da İsrail’in hasmane ve daha zayıf komşularına iradesini empoze edemeyeceğini kabul edecek. Bir kere, komşuları giderek güçleniyor" denilerek, komşulara saygı gösterilmesi gereğinin altı çizildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow