hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Basklılar, ETA'nın çağrısına destek için yürüdü

    Basklılar, ETAnın çağrısına destek için yürüdü
    expand

    İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin önemli kentlerinden Bilbao'da binlerce kişi, geçtiğimiz 19 Ekim'de silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıklayan ETA örgütünün "çözüm çağrılarına" destek için yürüdü.

    Bask bölgesindeki ayrılıkçı sol görüşlü siyasi hareket olan ve ETA'ya yakınlığıyla bilinen "izquierda abertzal"nin çağrısıyla düzenlenen gösteride binlerce kişi "Bask, bir çözüm istiyor" pankartının arkasında yürüdü.

    AB terör örgütleri listesinde olan ETA'nın 43 yıl sonra, iki gün önce silahlı faaliyetlerini bırakma kararı almasından sonra düzenlenen ilk gösteride, ETA'nın açıklamasına benzer bir şekilde İspanyol ve Fransız hükümetlerine "Bask'ta çatışmalara yol açan sebepleri çözmek için ETA ile masaya oturup, diyalog kurmaları" çağrısında bulunuldu.

    Yasadışı Batasuna üyelerinin ve Bask'taki diğer ayrılıkçı siyasi partilerin temsilcilerinin başını çektiği yürüyüş sırasında Bask'ın bağımsızlığı yönünde sloganlar atıldı.

    Gösteri sonunda okunan manifestoda, 17 Ekim'de San Sebastian'da yapılan Uluslararası Barış Konferansı'nda açıklanan taleplerin yerine getirilmesi istenirken, "Bask bölgesinde başlayan yeni sürecin tam bir çözümle sonuçlanması gerektiği, Bask'taki yeni dönemde Bask halkının, İspanyol ve Fransız devletlerinin üzerinde bulunduğu ve bu yüzden kendi geleceklerine karar verme hakkının tanınmasının zorunlu olduğu" öne sürüldü.

    ETA'nın silahlı mücadeleyi bırakma yönündeki açıklamasıyla "Bask'ta tarihi bir fırsat" yakalandığını savunan gösteriye katılan Basklılar, ETA mahkumlarına yakınlaşan bir siyaset izlenmesini de talep etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow